Linkovi

Vojna parada u SAD koštala bi 30 miliona dolara


Parada povodom inauguracije Donalda Trampa
Parada povodom inauguracije Donalda Trampa

Vojna parada koju je predložio Donald Tramp mogla bi da košta američke poreske obveznike oko 30 miliona dolara, rekao je direktor kancelarije za budžet Bele kuće Mik Malvejni.

“Različiti troškovi se procenjuju između 10 I 30 miliona dolara, u zavisnosti od veličine parade”, rekao je Malvejni pred Odborom za budžet Predstavničkog doma Kongresa.

Administracija navodno razmatra mogućnost da parade bude održana na Dan veterana, 11. novembra.

Malvejni je rekao da novac za ovaj događaj nije predviđen predlogom budžeta za 2019. jer je održavanje parade tek nedavno razmatrano. Ako bude odlučila da organizuje paradu, Trampova administracija će morati da sarađuje sa Kongresom, rekao je Malvejni.

Sekretar za odbranu Džim Matis je ranije rekao da Pentagon I dalje razmatra održavanje parade, a predsednik Tramp je to predložio nakon što je video paradu u Parizu povodom Dana pada Bastilje. Pojedini članovi Kongresa iz obe stranke se protive ovom predlogu. Republikanski senator Lindzi Grejem rekao je da bi podržao paradu koja odaje počast vojnicima, ali da bi parada u “sovjetskom stilu” kojom se promoviše oružje bila “znak slabosti”.

Pojedini kongresmeni, koji se protive paradi, smatraju da bi novac namenjen za to mogao bolje da se upotrebi – za pomoć veteranima sa invaliditetom.

XS
SM
MD
LG