Linkovi

Vojna fotografkinja snimila sopstvenu smrt u eksploziji minobacačke granate


Borbena fotografkinja vojske SAD, specijalistkinja Hilda Klejton, snimila je ovu fotografiju 2. jula 2013, koju je objavila Vosjka SAD i na kojoj se vidi avganistanski vojnik okružen plamenom u trenutku nesrećne eksplozije minobacača tokom vežbe avganistanske vojske bojevom municijom. (Spc. Hilda Clayton/U.S. Army via AP)

Vojska SAD objavila je poslednju fotografiju koju je snimila vojna fotografkinja, kada je kamerom uhvatila eksploziju koja ju je usmrtila u nesreći izazvanoj minobacačem u Afganistanu pre nešto manje od četiri godine. Žurnal vojnog personala piše da fotografija ilustruje kako su žene sve više izložene opasnim situacijama u vojsci.

Fotografija specijalistkinje Hilde Klejton objavljena je u ponedeljak u listu "Militari rivju" (Military Review).

"Smrt Klejtonove simbolizuje to koliko su žene u vojsci sve više izložene opasnim siuacijama u treninzima i tokom borbi, rame uz rame sa svojim muškim kolegama", piše Rivju.

Klejtonova je napravila fotografiju tokom vežbe u kojoj je korišćena bojeva municija 2. jula 2013. godine u provinciji Lagman u Avganistanu. Eksplozija je pored nje ubila i četvoricu vojnika Nacionalne vojske Avganistana. Jedan od njih bio je partner u vežbanju fotoreporterki Klejton.

Hilda Klejton, borbena fotografkinja Vojske SAD.
Hilda Klejton, borbena fotografkinja Vojske SAD.

Militari rivju piše da se eksplozija dogodila tokom kritičnog trenutka u ratu, kada je bilo važno da američke i avganistanske snage rade u partnerstvu kako bi stabilizovale zemlju.

"Ne samo da je Klejtonova pomogla da se dokumentuju aktivnosti koje su za cilj imale oblikovanje i jačanje partnerstva, već je i delila rizik učestvujući u tim naporima", piše list.

Hilda Klejton, iz Auguste, Džordžija, bila je pripadnica 55 signalne čete stacionirane u Merilendu, poznate kao "Borbeni fotografi". Imala je 22 godine.

Gordon van Vlit, portparol komande koja je bila nadređena jedinici kojoj je pripadala i Klejtonova, rekao je da je njena poslednja fotografija objavljena uz dozvolu njene porodice. Van Vlit kaže da porodica nije želela da da komentar.

"Borbeni fotografi" posmrtno su odlikovali Klejtonovu, nazvavši godišnju nagradu za najbolju borbenu fotografiju po njoj, piše Militari rivju.

Vojnici "borbenih fotografa" obučavani su da snimaju fotografije i video-snimke u svim okruženjima i da čine pratnju vojnicima i dokumentuju borbene operacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG