Linkovi

Naučnici proizvode vodonik od zagađene vode


Naučnici su izmerili vreme na molekulu vodonika (H2) koju su pogodili rendgenskim zracima iz sinkrotronskog svetlosnog izvora PETRA III, lociranog u DESY-ju, Deutsches Elektronen-Synchrotron. (DESY)
Naučnici su izmerili vreme na molekulu vodonika (H2) koju su pogodili rendgenskim zracima iz sinkrotronskog svetlosnog izvora PETRA III, lociranog u DESY-ju, Deutsches Elektronen-Synchrotron. (DESY)

Istraživači na Univerzitetu države Oregon razvili su proces koji koristi zagađenu vodu za proizvodnju vodonika, kojim se istovremeno pročišćava voda. To je još jedan napredak u pronalaženju alternativa fosilnim gorivima.

Od napajanja naših vozila, do proizvodnje struje za naše domove i firme, zeleni vodonik je čisto gorivo koje se sve više koristi kao alternativni izvor energije u raznim industrijama.

Većina vodonika dolazi iz hemijskog procesa koji koristi prirodni gas i koji proizvodi mnogo ugljen-dioksida. Nasuprot tome, zeleni vodonik može da se proizvede pomoću obnovljivih energija, kao što su vetar ili solarna energija, bez ispuštanja ugljen-dioksida.

Može da se dobije i iz slatke i morske vode, a istraživači na Univerzitetu države Oregon, razvili su sistem za proizvodnju vodonika iz vode zagađene herbicidima, koja se obično nalazi na farmama, a koji istovremeno prečišćava vodu.

Kirijakos Stilianu, sa Univerziteta države Oregon kaže da je voda neophodna za život, ali da konzumiranje kontaminirane vode može imati teške posledice po naše zdravlje.

"Za poljoprivrednike, na primer, ta tehnologija može da se koristi za prečišćavanje vode, a istovremeno i za napajanje uređaja na njihovim farmama."

Jedan od primjera je poljoprivredna oprema.

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da Sjedinjene Države preduzimaju značajnije korake da svoj energetski sektor stave na put ka nultom ispuštanju štetnih gasova najkasnije do 2050.

Čisti vodonik je u središtu napora Bajdenove administracije za budućnosti sa čistijom energijom, kako sve više zemalja istražuje vodonik kao alternativni izvor goriva.

Sunita Satjapal, iz Sekretarijata za energetiku ističe da je jedan od glavnih razloga što države shvataju da će im za ispunjenje sopstvenih klimatskih ciljeva trebati molekul bez ugljenika, kao što je vodonik.

"Vodonik zaista nudi te mogućnosti za višestruku primenu."

To je ono što pokreće inovacije za upotrebu vodonika u javnom i privatnom sektoru, kao alternativni izvor goriva za budućnost.

XS
SM
MD
LG