Linkovi

Alarmantne nestašice vode u svetu


Jemen
Jemen

Na našoj planeti četiri milijarde ljudi, odnosno svaka treća osoba, suočeni su sa nestašicom vode, koje nema dovoljno ni za najosnovnije potrebe

Prema rezultatima najnovije studije o raspoloživim količinama pitke vode u svetu to je daleko više nego što se ranije verovalo.

Etiopija je zahvaćena najgorom sušom u proteklih nekoliko decenija. Životi beba i male dece su posebno ugroženi. Fatuma Husein koja živi u užarenom i sušom pogođenom regionu Afar došla je u lokalnu bolnicu da traži pomoć. U kući više nema ni trunke hrane.

Dete mi je toliko izgladnelo da više nema snage ni da sisa.”

Nestašica vode, na globalnom nivou, uzrokovana je porastom stanovništva i samim tim potrošačkih navika i nekontrolisanim navodnjavanjima poljoprivrednih dobara. Znaci u prirodi su očigledni, kaže profesor Arjen Hukstra, sa univerziteta Tvente u Holandiji, koautor nove studije koju je sproveo časopis “Science Advances”.

“Smanjuje se količina podzemnih voda, smanjuje se nivo jezera, neka čak i presušuju. Sve je manje vode u rečnim koritima. To utiče na ekosistem i bioraznolikost. Što je manje vode to je sve manje naselja oko presušenih reka i jezera.”

Najnovijom studijom su, prvi put, ispitivane mesečne potrebe za vodom, za razliku od prethodnih koje su rađene na godišnjem nivou. Ustanovljeno je da je četiri milijarde ljudi, od kojih polovina živi u Kini i Indiji, suočeno sa ozbiljnim nestašicama vode. To je znatno više od 2 do 3 milijarde kako su pokazivala prethodna istraživanja.

Meksiko, Severna Afrika, južna Amerika, Bliski istok i zapadni deo Amerike takođe spadaju u viskoko rizična područja, kada se radi o nestašici vode. Najnovija studija je stvorila novu osnovu i omogućila zakonodavcima da preduzimaju preciznije mere za rešavanje problema. Međutim, tu je i važna poruka za javnost:

“Ljudi moraju da postanu svesni koliko se vode troši za sve proizvode koje konzumiraju. Oni kao potrošači mogu da utiču na to koliko će se vode trošiti za proizvodnju. Ako na primer odluče da jedu manje mesa i mesnih proizvoda, uštedeće velike količine vode”, kaže Hukstra.

Obezbeđenje racionalnog korišćenja vode, je zajedno sa klimatskim promenama visoko u agenda međunarodnih prioriteta.

Trebalo bi konačno da počnemo da cenimo prirodne resurse vode, da ih mudrije rasporedjuemo i efikasnije koristimo.”

Hukstra se nada da će novi podaci pokrenuti akciju za smanjenje nestašica vode, njeno efikasnije i održivije korišćenje i dovesti do promene navika potrošača, jer promene navika potrošača mogu znatno da poboljšaju situaciju sa nestašicom vode na globalnom nivou.

XS
SM
MD
LG