Linkovi

Vlasnici startapa razmenjuju ideje u "Kupa Kafeu"


U srcu Silicijumske doline nalazi se kafić u koji svraćaju poznata imena visoke tehnologije. Tu piju kafu osnivači startap kompanija koji nastoje da se povežu sa investitorima koji takođe tu dolaze na kafu.

Silicijumska dolina je epicenter visoke tehnologije, ali gde je epicenter Silicijumske doline? Možda je epicentar upravo ovde u naizgled običnom kafiću.

Za visokotehnološku zajednicu, Kupa kafe je sastajalište najpoznatijih ličnosti Silicijumske doline. U kafiću, dok pokušavaju da privuku pažnju moćnika finansijske industrije, osnivači novih startap kompanija kafu mogu da plate kriptovalutom, bitkoinima.

“Sećam se Marka Zakerberga. Tu je sedeo, sastajao se sa ljudima i ljudi su mu prilazili”, kaže Erik Sokol, asistent na Univerzitetu Stanford.

“Sergej Brin je došao jednom sa Gugl naočarima. Prisutni su ga slikali i slike postavljali na Tviter”, priča Žan Pol Kupal, koosnivač Kupa Kafea.

Kupal, poreklom iz Venecuele, otvorio je kafić sa majkom i sestrom u želji da u Silicijumsku dolinu uvoze kafu i organsku hranu iz svoje zemlje.

“Pokušavamo da stvorimo domaću atmosferu gde će se svi osećati ugodno. Specijalnost su nam kafe iz svih delova sveta, a služimo i hranu od palačinki do venecuelanskih lepinja.”

Pored lepo ukrašenih zidova i ukusnih jela, prostorijom se širi zujanje koje ne potiče od espreso mašina. To je zvuk koji proizvodi svet internet biznisa. Ako ste na pravom mestu u pravo vreme možda ćete dobiti mesto za sajber stolom.

“Samo zato što sam sedeo na ovom mestu, pio kafu i imao poslovni sastanak u Kopa kafeu postao sam savetnik u dve startap kompanije. To je neko čudno jezgro komunikacija koje se odvijaju u Kupa kafeu”, priča Sokol.

Blizina univerziteta Stanford i drugih koledža otvara mogućnosti za lokalne studente zaineteresovane za visoku tehnologiju.

“Sedim ovde u Kupa kafeu i učim programski jezik Java. Ako neko vidi šta radim i ponudi mi pomoć, sigurno je neću odbiti”, kaže studentkinja Kejti Kenedi.

“Mnogi početnici u biznisu vole da dolaze u Kupa kafe da po ceo dan rade na kodiranju. Mnogi su proizvodi nastali upravo tu u Kupa kafeu”, priča osnivač kafića.

Tajna uspeha je možda i to što je kafe otvoren na pravom mestu u pravo vreme. Za sada to je popularno mesto u Silicijumskoj dolini…

XS
SM
MD
LG