Linkovi

Vladimir Kostić ponovo izabran za predsednika SANU


Izborna skupština Srpske akademije nauka i umetnosti (foto: Fejsbuk stranica SANU)

Akademik Vladimir Kostić ponovo je u četvrtak izabran za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), dok na mestu generalnog sekretara SANU ostaje akademik Marko Andjelković.

Kako je saopštila Akademija, za potpredsednika iz reda članova Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, Odeljenja tehničkih nauka i Odeljenja medicinskih nauka izabran je akademik Zoran Popović.

Za potpredsednika iz reda članova Odeljenja jezika i književnosti, Odeljenja društvenih nauka, Odeljenja istorijskih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti izabran je akademik Ljubomir Maksimović.

Izabrani predsednik, dva potpredsednika i generalni sekretar biće na čelu Akademije u narednom četvorogodišnjem periodu, to jest do 2023. godine.

Celokupno rukovodstvo SANU izabrano je velikom većinom glasova, što prema rečima akademika Vladimira Kostića pokazuje "jedinstvo koje svakoga iznenađuje", navedeno je u saopštenju.

U ranije iznetom Predlogu programa rada Akademije, Kostić je naveo da u narednom periodu treba promišljati o budućnosti te institucije, kako bi se zajednički definisali potrebni koraci i eventualne promene radi uspešnijeg delovanja.

"U Predlogu je stavljen naglasak na produbljivanje domaće i međunarodne saradnje, kao i na mnogobrojnim aktivnostima SANU koje treba i dalje da uključuju rad na ključnim nacionalnim projektima, uz kritično praćenje aktuelnog stanja prevashodno u obrazovanju, nauci i umetnosti", stoji u saopštenju.

Konačno, kako u samom Predlogu, tako i u govoru nakon izbora, predsednik SANU je istakao timski rad kao jedan od najvažnijih elemenata pređašnjeg i budućeg rukovodjenja samom institucijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG