Linkovi

Vladajuća južnoafrička partija traži Zuminu ostavku


Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma tokom govora 29. novembra 2017. godine

Južnoafrička vladajuća partija saopštila je da je odlučila da „opozove“ Džejkoba Zumu sa položaja predsednika, iako nema naznaka da Zuma planira da se povinuje toj odluci.

Generalni sekretar Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Ejs Magašule objavio je odluku vladajuće stranke na konferenciji za novinare u utorak. Iz kabineta predsednika još nema odgovora. Magašule je rekao da partija nije Zumi postavila rok ali očekuje njegov odgovor do srede.

“Drago nam je što je došlo do saradnje predsednika Džejkoba Zume i svih nas. Jedino nismo uspeli da se dogovorimo o skraćenom periodu u okviru tranzicije.”, rekao je Magašule.

Zuma nije u ustavnoj obavezi da se složi sa željama partije. Ukoliko odbije da se povuče, odluku će doneti parlament koji bi mogao da ga smeni izglasavanjem nepoverenja. Ako do toga dođe, na njegovo mesto biće izabran predsednik Afričkog nacionalnog kongresa Siril Ramafoza .

Otkad je stupio na mesto predsednika 2009. godine Zumu prate optužbe za korupciju i pripisuje mu se odgovornost za ekonomski sunovrat Južne Afrike.

Njegov sadašnji mandate trebalo bi da istekne sledeće godine kada se u Južnoj Africi održavaju opšti ibzori. U opozicionoj koaliciji Demokratske alijanse i ekstremno levičarske partije Boraca za ekonomsku slobodu navode da će ukoliko Zuma ranije podnese ostavku zahtevati raspuštanje parlamenta i raspisivanje prevremenih izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG