Linkovi

Vlada Srbije o presudi Karadžiću


Ministar pravde Nikola Selaković
Ministar pravde Nikola Selaković

Nikome nećemo dozvoliti da presudu Karadžiću upotrebljava kao razlog da prstom upire u nas i naše sunarodnike, rekao je ministar pravde Nikola Selaković, čitajući saopštenje Vlade povodom presude Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.

Vlada je istakla da ne želi da reaguje na sadržaj i obrazloženje bilo koje pojedinačne presude, a Selaković je rekao da posle godina rada Haškog tribunala ostaje gorak okus da oni koji su tvorci politike zločina prema Srbima gotovo ni na koji način nisu kažnjeni.

U saopštenju, koje je Selaković pročitao ne dozvoljavajući novinarska pitanja, Vlada Srbije izražava duboko žaljenje za svim žrtvama ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i ukazuje da su se zločini događali na svakoj strani.

Vlada Srbije jednako osuđuje zločine koje su učinili pripadnici srpskih jedinica, kao što osuđuje i zločine koji su učinjeni nad Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, naveo je Selaković.

On je, u ime Vlade, poručio da svaki zločin mora da bude kažnjen, kao i bilo koji pojedinac koji je u njemu učestvovao, a da je nedozvolejno bilo kakvo politizovanje i svaljivanje kolektivne krivice na pojedine narode "zbog zločina koje su učinili ljudi sa imenom i prezimenom".

Politika pomirenja biće politika Vlade Srbije, a verujemo da će to biti politika i drugih vlada u regionu. Zato Vlada Srbije smatra da je kažnjavanje samo jednog naroda za zločine koje su činili svi, ustvari selektivna pravda, rekao je Selaković.

Jasno je da srpski narod zbog ove presude nije manje vredan, ni manje slobodarski i nema manja prava da živi kao ravnopravan narod, zaključak je Vlade.

"Vlada Sbrije je ponosna što je naš narod umeo da prepozna i tuđe žrtve i da im se dostojanstveno pokloni, ali niko to u regionu nije mogao da učini kada su u pitanju srpske žrtve", rekao je Selaković, i dodao da su Srbi miroljubiv narod koji gleda u budućnost.

Selakovićeva konferencija održana je nakon što je novinarima rečeno da neće biti obraćanja posle sednice Vlade Srbije, i onda su redakcije 15 minuta pre početka pozvane da pošalju ekipe.

XS
SM
MD
LG