Linkovi

Vlada CG priprema nove mere štednje


Crnogorski premijer Duško Marković (rtcg.me)
Crnogorski premijer Duško Marković (rtcg.me)

Mjere fiskalne konsolidacije koje Vlada sprovodi od decembra prošle godine dale su dobre i ohrabrujuće rezultate, ali u cilju obezbjeđenja održivosti javnih finansija na dugi rok, moraju se sprovesti nove mjere koje će biti definisane kroz Srednjoročnu fiskalnu strategiju Vlade, čije usvajanje se očekuje do kraja juna, saopšteno je danas nakon sastanka predstavnika crnogorske Vlade i MMF-a u Podgorici.

Sprovođenje novih mjera koje će biti definisane kroz Srednjoročnu fiskalnu strategiju Vlade, najavio je danas predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, predvođenom šefom Misije za Crnu Goru Martinom Petrijem.

Premijer je na sastanku istakao da je zahvaljući aktivnoj Vladinoj politici došlo do povećanja prosječnog broja zaposlenih za preko 7.000 u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na prvi kvartal prošle godine, kao i da su prihodi budžeta za 7,7 odsto viši u odnosu na prvih pet mjeseci 2016. godine.

Po ocjeni Markovića posebno ohrabruje što nema zastoja u investicionim aktivnostima, već je, kako je rekao, evidentiran porast interesovanja stranih investitora.

"Ocjenjujući da se vodi računa da mjere fiskale konsolidacije ne budu ograničenje za rast i razvoj, premijer je naveo da će članstvo Crne Gore u NATO donijeti i veće povjerenje investitora u naš sistem i pravnu sigurnost u državi. Pohvalivši dosadašnji učinak, Petri je kazao da MMF ohrabruje Crnu Goru u daljoj konsolidaciji javnih finansija i ispunjavanju agende koja podrazumijeva široke strukturne reforme u različitim oblastima", saopšteno je iz kabineta Markovića.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo riječi i o Fiskalnoj strategiji Vlade na srednji rok, koja bi kroz nove mjere poreske, akcizne i socijalne politike, trebalo da doprinese bržem oporavku javnih finansija, ali i boljem rejtingu države na međunarodnim finansijskim tržištima, uz pravedniju raspodjelu tereta mjera i veću pravednost u raspodjeli socijalnih fondova u narednom periodu.

U prethodnom periodu, podsjetimo, Svjetska banka preporučila je Crnoj Gori da za potrebe dodatnog finansiranja deficita, razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Marković je tada rekao da su preporuke MMF-a, između ostalih, povećanje PDV-a i akciza, kao i da ''najveći dio tih mjera Crna Gora neće prihvatiti, jer ima drugo rješenje, kao i da će o smanjenju deficit i javnog duga sama donijeti oduku''.

XS
SM
MD
LG