Linkovi

Vlada CG neće otpuštati zaposlene u javnom sektoru u 2018.


Potpredsednik vlade Crne Gore Milutin Simović, rtcg.me

Rast izvornih prihoda, poboljšana kontrola rashoda, smanjenje budžetskog deficita i manja potreba za zaduživanjem ključne su odrednice budžeta Crne Gore za narednu godinu, koje bi trebalo da doprinesu jačanju stabilnosti javnih finansija, saopštio je danas potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

Vlada naredne godine neće smanjivati plate i otpuštati zaposlene u javnom sektoru, odmrznuće penzije, povećaće opštu stopu PDV-a sa 19 na 21 odsto, izdvojiće više novca za obrazovanje i nauku, saopšteno je danas na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen predlog zakona o budžetu za 2018. godinu.

Budžet za narednu godinu je projektovan na dvije milijarde eura i na nivou je ovogodišnjeg. Za pokriće troškova u narednoj godini nedostajaće oko 295 miliona eura.

"Deficit budžeta za narednu godinu projektovan je na 116,2 miliona EUR, odnosno 2,6 odsto, što je umanjenje za 117,5 miliona EUR, odnosno 50 odsto, u odnosu na planirani za ovu godinu“, rekao je Simović.

On je naveo da je predviđeno smanjenje zaduživanja za 158,3 miliona EUR ili 35 odsto, čime se stvaraju uslovi za smanjenje javnog duga u srednjem roku

"Zaduživanje će biti isključivo za razvoj i refinansiranje dospjelog duga. Svi ostali budžetski troškovi biće finansirani iz izvornih prihoda države“, objasnio je Simović.

On smatra da tako koncipiran budžet daje garanciju socijalne sigurnosti građana i redovnog servisiranja svih javnih funkcija. U cilju sprovođenja Vladine politike, predviđena su povećanja u podršci sistemu zapošljavanja, razvoju preduzetništva, ulaganju u turizam, zdravstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj, podršci sudstvu, tužilaštvu i Ministarstvu pravde.

"Budžet je u funkciji povećanja konkurentnosti, razvoja ekonomije i ravnomjernijeg regionalnog razvoja“, poručio je Simović.

Kapitalnim budžetom za narednu godinu predviđeno je finansiranje nastavka realizacije projekta izgradnje autoputa Bar - Boljare, za šta je u narednoj godini planirano 210 miliona EUR.

On je rekao da Vlada očekuje da će te komponente budžeta dati maksimalan doprinos jačanju makroekonomske stabilnosti, daljem ekonomskom rastu, novim zapošljavanjima i unaprijeđenju životnog standarda građana. Simović je naveo da se budžet za narednu godinu donosi nakon prve godine sprovođenja finansijske konsolidacije i ostvarenih ohrabrujućih rezultata na unaprijeđenju stabilnosti finansijskog sektora i ostvarenog značajnog rasta ekonomije.

"Ohrabreni ostvarenim, odlučni smo da nastavimo sa dinamičnim i održivim ekonomskim rastom i ostvarenjem vizije napretka ukupnog društva i unaprijeđenjem kvaliteta života svih građana“, kazao je Simović.

On je dodao da je ostvareni ekonomski rast po najvećoj stopi u regionu i među najvišim u Evropi, podsticaj, ali i zadatak više za narednu budžetsku godinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG