Linkovi

Rasprava o poverenju Vladi CG


Crnogorski premijer Milo Đukanović obraća se poslanicima u Skupštini (rtcg.me)

U Skupštini Crne Gore počela je rasprava o pitanju povjerenja vladi, o kojem će se poslanici izjasniti sutra

Crnogorski parlament danas je počeo raspravu o zahtjevu za glasanje o povjerenju Vladi, nakon što je Vlada 28. decembra prošle godine odlučila da Skupštini podnese zahtjev za glasanje o povjerenju. Danas se poslanicima obratio premijer Milo Đukanović, a glasanje je zakazano za sjutra.

Premijer Milo Đukanović poručio je da, nakon sjednice parlamenta na kojoj se glasa o povjerenju Vladi, neće biti mjesta za uloge onih koji su navikli da istovremeno budu vlast i opozicija.

„Preciznije, da budu vlast zbog svih pogodnosti koje im taj status donosi i da, istovremeno, budu nevješto prikrivena podrška svima koji tu vlast podrivaju, ne mareći nimalo za štetne posljedice po nacionalne interese Crne Gore“, rekao je Đukanović u parlamentu.

Đukanović je u Skupštini, obrazlažući inicijativu Vlade za provjeru povjerenja, rekao da su neposredan povod za inicjativu ocjene visokih zvaničnika Socijaldemokratske partije da, zbog gubitka političke podrške, aktuelna Vlada ima tehnički karakter.

„Takvi politički odnosi dodatno su produbili ranije razlike koje su se odnosile na model ekonomskog razvoja zemlje, prevashodno po pitanju oslonca na strane investicije“, kazao je Đukanović.

Kako je rekao, posljedice tih nesporazuma nosile su dozu rizika po ostvarivanje nekih od vitalnih državnih interesa Crne Gore.

„Ogledale su se u odlaganju ili otkazivanju jednog broja izvjesno usaglašenih investicionih aranžamana sa renomiranim globalno, i u Crnoj Gori potvrđenim, inostranim partnerima“, kazao je premijer.

To je, kako je rekao, logično, značilo gubitak više stotina novih radnih mjesta u turizmu i uslužnom sektoru nedostatak impulsa ekonomskom životu i mogućem rastu, bez čega nema dobrog tempa društvenog razvoja ni unpređenja životnog standarda građana.

„Kriza odnosa u vladajućoj koaliciji značila je ozbiljne poremećaje u funkcionisanju političkog sistema u državi. Do tekućeg mandata započetog 2012, Crna Gora je bila politički najstabilnija država regiona“, naveo je Đukanović.

„To je značilo i narušavanje Ustavom defnisane podjele vlasti na zakonodavnu, izvšnu i sudsku, time i zamagljivanje odgovornosti za vršenje svake od tih funkcija u vlasti. Takvo nekonzistentno funkcionisanje vlasti tolerisali smo samo iz razloga očekivanog dobijanja poziva za članstvo u NATO, rekao je premijer.

S druge strane, predsjednik Skupštine i Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić istakao je da Vlada traži podjele u parlamentu, poslušnike, a ne poslanike, koji neće glasati kao slobodni ljudi.

On je Đukanovićevu stranku označio kao “progonitrelje” ideja SDP-a, i dodao da je SDP je imao tu istorijsku privilegiju – da oni koji su ih proganjali, prihvate njegovu ideju.

Ustav je, kako je rekao, uveo parlamentarnu demokratiju. „Nažalost, neki još sanjaju jedinstvo vlasti, istakao je Krivokapić.

Dok sjednica traje, ispred zgrade Skupštine, pristalice DF-a, čiji poslanici bojkotuju rad parlamenta, organizovale su okupljanje sa zahtjevom da se Vladi izglasa nepovjerenje.

Sjednica će se nastaviti sjutra kada će se glasati o povjerenju kabinetu Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG