Linkovi

Visoki zvaničnik Bele kuće podneo ostavku zbog nasilja u porodici


Rob Porter (desno) sa šefom osoblja Bele kuće Džonom Kelijem
Rob Porter (desno) sa šefom osoblja Bele kuće Džonom Kelijem

Sekretar osoblja Bele kuće podneo je ostavku pošto su se u javnosti pojavile informacije da je emocionalno I fizički zlostavljao dve bivše supruge, a Bela kuća se sada suočava sa pitanjem zbog čega Porter nije ranije otpušten ako nije prošao bezbednosnu proveru.

Porter je podneo ostavku nakon objavljivanja fotografije na kojoj je njegova prva supruga Kolbi Holdernes sa masnicom na oku, koju je dobila pošto je Porter udario na odmoru u Firenci 2005.

Porter je inače bio najbliži saradnik šefa osoblja Bele kuće Džona Kelija. CNN prenosi da je Keli mesecima znao za optužbe za zlostavljanje na račun Portera. Njegova druga supruga Dženi Vilobi je čak 2010. dobila zakonsku zaštitu od njega.

Kada je britanski tabloid Dejli Mejl objavio priču o zlostavljanju, Džon Keli je branio Portera rekavši da je “pošten čovek sa integritetom, da mu je prijatelj, saradnik I profesionalac, te da je ponosan što radi sa njim”. Ipak, pošto se u javnosti pojavila fotografija Kolbi Holdernes, Keli je prihvatio Porterovu ostavku I rekao da je “šokiran, da je nasilje u porodici nedopustivo, ali da stoji iza svega što je rekao o Porteru”.

I Vilobi I Holdernes su prijavile slučajeve zlostavljanja kada je FBI radio rutinsku bezbednosnu proveru Portera. Iako taj proces nije još nije završen, Porter je mogao da radi u Beloj kući.

Porter je optužbe za nasilje u porodici ocenio kao lažne, a za fotografije objavljene u medijima rekao “da su stare 15 godina I nemaju veze sa onim što se zaista dogodilo.”

XS
SM
MD
LG