Linkovi

Više izbeglica u SAD; Amerikanci uplašeni


Sirijska deca izbeglice u američkom centru za registraciju u ambasadi SAD u Jordanu, april 2016.

Američka politika prema izbeglicama postala je politički ping-pong tokom protekle godine zahvaljujući globalnoj krizi sa migranitima, strahu od terorističkih napada i oštrom kampanjom za predsedničke izbore. Sve je to u Sjedinjenim Državama rezultiralo oprečnim stavovima prema izbeglicama.

Za razliku od ovih izbeglica na putu ka zapadnoj Evropi, azilanti sa ove strane Atlantika ne mogu samo da se pojave na američkoj obali. Da bi se naselili u Sjedinjenim Državama, podnosioci zahteva prolaze stroge preglede, nekoliko kontrolnih punktova, a čitav proces često traje i do dve godine.

Želim da istaknem da izbeglice prolaze kroz strožiju kontrolu od bilo kog drugog tipa posetioca ili bilo koga ko dolazi u Sjedinjene Države”, kaže Mark Storela iz biroa za izbeglice i migrante Stejt departmenta.

Ali to nije ono čega se većina Amerikanac plaši.

“Čujem da ćemo da primimo 200.000 Sirijaca. Oni bi mogli da budu pripadnici Islamse države. Otkud znam”, poručuje repblikanski predsednički kandidat, Donald Tramp.

Takav govor još više podstiče američki strah, međutim aktivista za prava izbeglica Lavinija Limon kaže da takav komentar nije zasnovan na činjenicama.

Ona je na čelu najveće agencije za naseljavanje izbeglica u Sjedinjenim Državama - američkog komiteta za izbeglice i migrante.

“Niko od terorista koji su učestvovali u napadu 11. septembra nije bio izbeglica. Niko od ljudi koji su učinili loše stvari u Americi ili Parizu ili bilo gde u poslednjih nekoliko godina nije bio izbeglica”, kaže Limon.

Međutim, prijem izbeglica iz Sirije i iz drugih zemalja u Ameriku postalo je politički ping-pong s obzirom da je strah od terorističkih napada na umu većine Amerikanaca.

“U poslednjih 40-ak godina koliko se bavim izbeglicama nisam videla ovakvu politizaciju tog pitanja u predsedničkoj kampanji. To je novost”, ističe Limon.

Trampu su se prošle godine pridružili drugi republikanski kandidati, članovi američkog Kongresa i par desetina guvernera u apelu da se zaustavi prijem sirijskih izbeglica.

Predsednik Obama je odbacio taj apel i u odgovoru na kritike da Sjedinjene Države ne učestvuju dovoljno u borbi protiv globalne krize sa migrantima, naredio svojoj administraciji da poveća broj izbeglica za prijem u zemlju na 85.000.

Obamina administracija je ranije ove nedelje najavila da će iduće godine, Amerika primiti 110.000 izbeglica, što je najveći broj u poslednjih 20 godina.

XS
SM
MD
LG