Linkovi

Vakcina protiv virusa zika za godinu?


Brazil je objavio da je postigao sporazum sa američkim Univerzitetom Teksas da u narednih 12 meseci pronađe vakcinu protiv zika virusa.

Ministar zdravlja Brazila Marselo Kastro izjavio je da će vlada te zemlje investirati milion i 900 hiljada dolara u partnerstvo između Univerziteta Teksas i Instituta Evandro Šagas u narednih pet godina.

Kastro je dodao da je ministarstvo zdravlja sklopilo partnerstva i sa američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti i da pokušava da sarađuje sa farmaceutskim gigantom GSK.

Na pretresu u Senatu čija je tema bila zika virus, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tomas Friden izjavio je da je pronalaženje bezbedne i efikasne vakcine od "trenutne važnosti".

“Otkrivamo nove stvari svakodnevno ovom fenomenu i radimo danonoćno da saznamo koliko god možemo što brže možemo, kako bi podelili te informacije i preduzeli odgovarajuću akciju”, rekao je Friden, koji je kao i drugi koji su svedočili naglasili da napori u borbi protiv zika virusa u najvećoj meri treba da se fokusiraju na kontrolu komaraca.

Medicinski žurnal Nove Engleske juče je objavio izveštaj u kojem se navode najnoviji dokazi koji potvrđuju vezu između zika virusa i povećanja odreženih defekata kod novorođenčadi. Uz izveštaj grupe slovenačkih naučnika, objavljen je i komentar američkih zdravstvenih stručnjaka koji pdržavaju njihove zaključke.

Profesorka Tatjana Avšic Zupanc, koja je rukovodila studijomna univerzitetskoj klinici u Ljubljani izjavila je za agenciju Rojters da otkrića njenog tima mogu da pruže najuverljivije dokaze do sada da su defekti kod beba povezani sa zika virusom po svemu sudeći uzrokovani replikacijom virusa u mozgu.

XS
SM
MD
LG