Linkovi

Virus dečije paralize primenjen u lečenju tumora mozga


Snimak glioblastoma - agresivne vrste tumora na mozgu.

Na vidiku je novo otkriće u lečenju raka na mozgu. Lekari su upotrebili modifikovani virus dečje paralize ili polija, prilikom tretmana osoba sa rakom mozga. Rezultati za sada obećavaju!

Pre osam godina, Stefani Huper uspostavljena je dijagnoza glioblastoma, agresivnog oblika raka na mozgu. Hirurzi su uklonili tumor ali se on vratio dve godine kasnije. Stopa preživljavanja za glioblastom je niska, u najboljem slučaju, godinu i po dana posle dijagnoze. Huper se uključila u studiju u kojoj je korišćen genetski modifikovani virus dečje paralize razvijen na institutu Djuk. Modifikovani virus ne izaziva paralizu ali smanjuje tumor. Klinička ispitivanja pokazala su da je tretman značajno poboljšao stopu preživljavanja kod pacijenata kojima se glioblastom vratio.

Trogodišnja stopa preživljavanja bila je 21 procenat za te pacijente, dok je samo četiri procenta pacijenata u istraživanju sa istom vrstom povratnog tumora, bilo živo tri godine nakon što su primili uobičajeni tretman. Čak i mrtav polio virus izaziva veoma snažnu imunološku reakciju i koristi se za vakcinu protiv te bolesti.

Doktor Darel Bigner je autor studije.

“Ono što se time postiglo, veoma jednostavno, bilo je da se uništi sposobnost polio virusa da inficira nervne ćelije i izazove poliomijelitis. Ali je sačuvana sposobnost da uništava ćelije raka.”

Lekari su ubrizgali modifikovani virus direktno u mozak. Zatim su ponovili tretman na pet pacijenata kojima se rak vratio.

“Oni čije smo stanje mogli da pratimo dovoljno dugo reagovali su na tretman drugi put.”

Procedura je i dalje u fazi eksperimenta ali rezultati toliko obećavaju da su lekari počeli još jednu studiju, u kojoj su kombinovali virus dečje paralize sa hemoterapijom kako bi pokušali da poboljšaju rezultate. Što se tiče Stefani Huper, njen tumor nastavlja da se smanjuje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG