Linkovi

Virtuelna realnost ulazi u školske učionice


Nastavnice u Burmi isprobavaju uređaje za virtuelnu realnost koji pomažu u učenju.
Nastavnice u Burmi isprobavaju uređaje za virtuelnu realnost koji pomažu u učenju.

Zahvaljujući holivudskim specijalnim efektima, moguće je stvoriti svet superheroja i veoma veoma daleke galaksije. Međutim, ta ista tehnologija postepeno stiže u učionice i pretvara naučno obrazovanje u vizuelno putovanje, koje učenike može da odvede svuda - od unutrašnjosti ćelije do najudaljenijih delova našeg sunčevog sistema.

Zahvaljujući virtuelnim naočarima, učenici Marđaj Flauers i Šelbi Bjukenan mogu da posete prirodni rezervat.

“Mislim da mi je najomiljeniji video onaj gde devojčica i dečak razgovaraju o zmijama i kornjačama, pošto ne vidim često zmije, a ovde se ulazi u vodu i razgledate okolinu. Bilo je baš kul, osećala sam se kao da sam tamo id a slušam njih dvoje”.

Ovaj sistem za virtelnu realnost naziva se “Viktori”. Izvršni direktor firme koja ga pravi Stiv Grabs smatra da dodavanje virtualnih naočara učenju naučnih disciplina pomaže učenicima u učenju: On je za Glas Amerike govorio preko Skajpa

“Američki učenici ne uspevaju da zadovolje standarde u naučnim predmetima, tako da mi verujemo da je virtuelna stvaranost dobar način za obrazovanje učenika. Da ih potpuno uključimo u to i umesto da su prvi u redu za ručak, ili fiskulturnu salu, veliki odmor, učenici žele da uče čim stave virtuelne naočare i uče u virtuelnoj realnosti”.

Grabs podvlači da učenici koji koriste virtuelne naočare bolje pamte ono što su naučili:

“Kada su deca posvećena i puna entuzijazma za učenje, logično je da će da zapamte više tih informacija i bolje. To potpuno ima smisla i njima i nama”.

Grabs dodaje da u nekim slučajevima, virtuelna realnost pruža bezbednije okruženje:

“Učenici sada mogu da odaberu različite epruvete i pomešaju sastave, da bi videli rezultate. Ako dođe do ekslozije, to će se dogoditi samo u virtuelnom svetu i niko neće biti povređen”.

Deca to izgleda obožavaju:

“Oduševljena sam učionicama sa crtaćima. Možete da idete od sobe do sobe, a ne stalno da ste u istoj sobi i pratite samo jednu stvar”, kaže Šelbi.

Sistem za virtuelnu realnost “Viktori” već se koristi u učionicama u delovima Azije, Kanadi i na Karibima, a od sledećeg meseca treba da se pojavi i u nekim američkim školama.

XS
SM
MD
LG