Linkovi

Virtuelne slike - medicina budućnosti


Slika rotirajućeg srca i plivajućih creva lebdi u vazduhu pred očima lekara, koji koriste virtuelne slike kako bi uspostavili dijagnozu i pripremili se za hirurušku operaciju.

To bi mogla da bude medicina budućnosti. Lekari bi mogli da gledaju u i oko organa iz svakog ugla, dok virtuelne slike mogu da zamene snimke ket skenera i magnetne rezonance. Organi se rotiraju i okreću pred očima lekara koji ih proučavaju i pre nego što uđu u operacionu salu.

Tri De tehnologija pod nazivom Ekopiksel koristi specijalani ekran i naočare, koje su razvijene u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji, u kompaniji Zispejs. Vodeći stručnjak kaže da Ekopiksel pretvara dvodimenzionalne, u 3 De slike.

“To će biti neverovatno koristan alat za hirurge. Neki hirurzi su veoma dobri u čitanju rentgenskih snimaka, ket sken snimaka, snimaka magnetnom rezonancom i zamišljanju kako to izgleda u telu. Ovo im pokazuje tačno kako organi izgledaju u telu", kaže Luis Veksler, radiolog sa Univerziteta Stenford.

“Ono što naš softver radi je korišćenje podataka i predstavljanje u formatu u kojem oni zapravo mogu da vide delove tela, na osnovu podataka, i da ih prouče na trodimenzionalan način", objašnjava Sergio Agvajer, glavni tehnolog.

Ekopiksel pomaže lekarima da pregledaju srce do najsitnijeg detalja, pomažući im da isplaniraju šta bi mogla da bude spasonosna hirurška operacija.

“Videti objekat unutar tela, prepoznati ga i podignuti ga iz tela, bilo je veoma uzbudljivo”, kaže dr. Veksler.

U kliničkim ispitivanjima, hirurzi su veoma jednostavno korigovali srčane mane kod novorođenčadi. Vreme koje im je bilo potrebno da se pripreme za proceduru bilo je takođe značajno skraćeno, na medicinskom polju na kojem je vreme novac.

XS
SM
MD
LG