Linkovi

Demografske promene u Virdžiniji utiču i na izbore


Virdžinija je među nekoliko saveznih država koje bi mogle da odluče ishod predsjedničkih izbora u novembru, zbog čega su u centru pažnje kandidata i političkih aktivista dok se približava glasanje.

Grad Lizburg ima izgled stare Virdžinije, južne savezne države koja je decenijama glasala za republikance na predsjedničkim izborima. Međutim, Virdžinija se mijenja i obližnja dramatična transformacija takođe utiče na političku strukturu te države, kaže Kreg Grin.

“Ovo je nekada bilo sama obradiva zemlja. Sada, kao što vidite, grade se veliki poslovno-stambeni komleksi. Svuda oko nas su tehnološki centri.”

Grin je demokratski aktivista u okrugu Laudon, u sjevernom dijelu Virdžinije koji je znatno izmijenjen posle razvoja tehnološke industrije i priliva visoko obučenih radnika iz inostranstva. Grin smatra da izmjene u demografskoj strukturi idu u prilog demokratama, dok predstavljaju izazov za republikanskog kandidata Donalda Trampa.

“Razgovarao sam sa biračima ovog vikenda, koji su uglavnom govorili da nema šanse da će da glasaju za Trampa.”

Softverski inženjer i demokrata Sri Amudhanar emigrirao je iz Indije prije gotovo 30 godina. Kaže da sve veća imigrantska poulacija u zemlji ima ogroman politički uticaj.

Polažu zakletvu za državljanstvo kada postaju Amerikanci i to je veoma svečan, emotivan proces kroz koji smo svi prošli. To nas veoma snažno vezuje sa Ameriku i njene prinicipe, među kojima je i to da su svi zaista jednaki.”

Uprkos demografskim promjenama, Tramp ulaže ozbiljne napore da pobijedi u Virdžiniji gdje je, na nedavnom skupu, prisustvovao veliki broj njegovih pristalica. Trampova poruka da Ameriku treba ponovo učiniti velikom privukla je biznismena iz Lizburga Brajana Krosvajta.

“Ostavlja utisak na glasače zato što je otvoren. Govori istinu, bez obzira da li vam se to dopada. Reći će vam šta misli.

Prije više od 150 godina ovo područje je bilo u središtu građanskog rata. Ovdje se sada vodi drugačija bitka. Virdžinija je savezna država u tranziciji, spoj starog i novog, gdje sve raznolikija populacija ispisuje novo poglavlje američke priče.

XS
SM
MD
LG