Linkovi

Povratak gramofonskih ploča


U Velikoj Britaniji prodaja ploča znatno skočila ove godine.

Ploče su se u poslednjih 20-ak godina mogle naći uglavnom u kućama zagriženih ljubitelja muzike. Pojavom CD-ova mnogi su se plašili da će one potpuno nestati iz upotrebe, međutim kako javlja agencija Rojters, ploče su nedavno doživele povratak na scenu.

Preživele su kasete, pa čak i CD-ove. Ploče se i dalje prodaju u velikim količinama - tačnije ova godina im je najbolja u poslednjih nekoliko decenija. Prodaja u Velikoj Britaniji ove godine već je duplirana i iznosi 550 hiljada, sa nekim procenama da bi do Božića mogla da dostigne i 700 hiljada primeraka.

Bob Bejli radi u fabrici za vinil, koja je nekada bila u vlasništvu izdavačke kuće EMI. Danas, to je jedan od samo nekoliko proizvođača ploča u Velikoj Britaniji.

“Pre 20 godina su mi rekli da počnem da tražim drugi posao jer će ploče nestati sa pojavom CD-ova. Ali, još uvek sam zaposlen u proizvodnji ploča. Imamo tentativni plan da radimo još barem 15 godina, ali prema mom mišljenju to će trajati još mnogo godina posle toga", priča Bejli.

Nedavno istraživanje organizacije BPI, koja predstavlja britanske muzičke izdavačke kuće – pokazalo je da su stariji od 30 godina najbrojniji kupci ploča. Zahvaljujući talasu indi rok bendova poput britanskog Arctic Monkeys i američkog The Killers, nova generacija fanova pokrenula je povratak ploča na tržište.

“Zbog njih su ploče ponovo postale kul i izdavačke kuće su shvatile da bi bila dobra ideja da možda izdaju neke singlove na pločama. To je zapravo bila vrsta promocije, ali činjenica da su fanovi pohrlili da ih kupe, bendovima se to dopalo. Izdati ploču je neka vrsta ordena časti kao deo čitave mitologije oko rokenrola. To je udahnulo život u nešto što je bilo na ivici nestajanja”, kaže Dženaro Kastaldo, direktor za komunikacije u BPI.

Na vrhuncu slave, EMI je stalno u pogonu imao oko 100 mašina za pravljenje ploča. Fabrika vinila danas radi sa svega 6.

“Pravimo setove visokog kvaliteta. Takođe izdajemo mnogo kataloga. Zatim klasike, npr. Bitlsi su uvek tu. Plavi, crveni i beli album”, kaže Bejli.

Tržište ploča i dalje je namenjeno specifičnoj grupi mušterija, a prodaja nije ni približna CD-ovima. Ipak, izgleda da stare tehnologije mogu da rade rame uz rame sa novom. Uz neka LP izdanja sada dobijate i besplatno daunlodovanje muzike.

“Često uz ploču dobijate digitalnu šifru za istu tu muziku tako da dobijate najbolje iz oba sveta”, kaže Kastaldo.

Elton Džon i Dejvid Bouvi i dalje izdaju albume na pločama i to ne samo zbog nostalgije. Prodaja albuma na pločama u Velikoj Britaniji trenutno iznosi 0,8% ukupnog muzičkog tržišta – za razliku od pre 6 godina kada je iznosila 0,1 odsto.
XS
SM
MD
LG