Linkovi

Članstvo Kosova u UN i integracije Srbije


Izjava nemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma uzburkala je strasti u Srbiji.
Izjava nemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma uzburkala je strasti u Srbiji.

Izjava nemačkog ambasadora o članstvu Kosova u UN podigla je buru u Srbiji, dok šef delegacije EU kaže da se u EU o tome nije razgovaralo.

Još jednom je izjava nekog nemačkog zvaničnika uzburkala strasti - kako u Briselu, tako i u Beogradu stav nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma o stolici Kosova u UN nije naišla na odobravanje.

Izjava ambasadora Nemačke u Srbiji Hajnca Vilhelma da je i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama jedno od pitanja koje treba da se razmatra u Briselu podigla je priličnu buru u Srbiji – zbog čega je šef Delegacije EU Vensan Dežer poručio da se u EU dosad nije razgovaralo o ideji Nemačke da se od Srbije zatraži da omogući članstvo Kosova u UN:

Svrha dijaloga, kome mi pridajemo veoma veliki značaj, jeste da Beograd i Priština uspeju da sarađuju u regionalnim organizacijama, možda i u međunarodnim organizacijama. Razgovaralo se o članstvu Kosova u Savetu za regionalnu saradnju ili Evropskoj banci za obnovu i razvoj“, ukazao je Dežer.

Ako dođe do sveobuhvatnog rešenja za Kosovo, može se razgovarati i o članstvu Kosova u UN, ističu u SPS-u. Sa druge strane, za poslanika vladajuće SNS Milovana Drecuna izjava nemačkog ambasadora data u intervjuu “Večernjim novostima” predstavlja tešku destabilizaciju i namernu provokaciju koja ne može da poboljša dijalog Beograda i Prištine:

„Ako se nastavi sa takvom politikom uslovljavanja i postavljanja izuzetno teških uslova, govoto diktata Srbiji, kao što je stolica za nepriznatu državu Kosovo u UN – onda ja ne vidim perspektivu rešavanja kosmetskog problema. Ne vidim regionalnu perspektivu za EU.“

Dok LDP postavlja pitanje da li je izjava nemačkog ambasadora posledica nejedinstva u vladajućoj koaliciji, u DS-u to vide i kao problem netransparentnosti dijaloga sa Prištinom, zbog čega građani nikad neće saznati u potpunosti o čemu se razgovara, ocenjuje šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović:

Nemački ambasador je predstavnik jako ozbiljne države. Ja se zaista brinem ako se takve stvari dešavaju da srpska javnost, srpska skupština i predstavnici građana o tome ne znaju ništa. To je vrlo, vrlo opasna stvar.“

Ocenjujući da Srbija poslednjih meseci trpi jak uticaj Nemačke u briselskoj birokratiji povodom uslova za dobijanje datuma, šef Poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić je rekao da je istup nemačkog ambasadora čista intervencija na legitimno pravo države da čuva svoje interese:

„Predstavnici države moraju da vode računa o svemu što se događa u EU u vezi za Kosovom i Metohijom, a najviše moraju da vode računa o onome što Nemačka priča i ona nagoveštava. Jer ona je u poziciji da isforsira i Brisel da učini nešto što Brisel u ovom momentu možda i nije u prilici ili ne želi da postavi kao uslov.“

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić smatra da izjava nemačkog ambasadora nije dobro interpretirana i dodaje da stolica Kosova u UN nije uslov za nastavak evrointegracija Srbije. U isto vreme, evropski komesar za proširenje Štefan File je podsetio da u zaključcima Evropskog saveta nema pomena o stolici Kosova u UN kad je reč o uslovima za pregovore Srbije o članstvu EU i sadržini dijaloga.
XS
SM
MD
LG