Linkovi

Nuland: Podrška evropskom putu Srbije


Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland
Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland razgovorala je večeras u Beogradu za predstavnicima državnog vrha Srbije i tom prilikom istakla podršku SAD evropskom putu Srbije.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland razgovarala je večeras u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i tom prilikom je istakla da su SAD izuzetno ponosne što mogu imati Srbiju za partnera, dok Srbija nastavlja put prema EU, jačanju vladavine prava i slobode medija.

Ova poseta je pravovremena jer su u Srbiji bili izbori i možemo da razgovaramo o tome kuda se Srbija kreće, istakla je Nuland i dodala da Amerika ceni ulogu Srbije u regionu u pomirenju i u svim regionalnim inicijativama.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenio da su odnosi Srbije i SAD vrlo dobri i da mogu da budu još bolji u budućnosti. On je naveo da je sa Nuland imao razgovore u četiri nivoa, kao i da su razgovarali o bilateralnim odnosima, ali i povećanju prisustva meričkih investitora u Srbiji.

Tokom susreta sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković Viktorija Nuland je rekla da SAD podržavaju otvaranje poglavlja 23 i 24, kao i proces evrointegracija Srbije, ukazujući da otvaranje poglavlja predstavlja povoljne instrumente drštvenih reformi.

Viktorija Nuland u Prištini

U okviru posete regionu pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Viktorija Nuland boravila je juče i u Prištini. Glavne teme razgovora Nulandove sa najvišim kosovskim zvaničnicima bile su o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, dijalogu sa Beogradom i borbi protiv korupcije.

Predsednik Kosova Hašim Tači je kako se navodi u saopštenju njegovog kabineta, poslatom medijima nakon razgovora sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, obavestio Nulandovu o poslednjim događajima na Kosovu i o njegovim prioritetima kao predsednika države. On je kazao da je politička scena "prevazišla ružne slike koje su se ranije videle" i dodao da je vreme da se pažnja usredsredi na bitne odluke za Kosovo.

Tači je istakao da Demarkacija sa Crnom Gorom treba da se usvoji u Skupštini što pre i da Kosovo promoviše dobre susedske odnose uključujuci i sa Srbijom.

U saopštenjuu iz Tačijevog kabineta navode se i poruke pomoćnice državnog sekretara SAD-a Viktorije Nuland, koja je kako se navodi, "pozdravila dostignuća Kosova, posebno u borbi protiv korupcije", ali je naglasila da treba da se radi "još više. "Pravda ostaje prioritet za SAD," rekla je Nuland.

Ona je kazala da je "pažnja EU premeštena sa regiona Balkana", te da će "SAD u jesen biti usredsređene na predsedničke izbore" i da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo "same da preduzmu potrebne korake radi konsolidacije njihovih država, ali i u njihovim odnosima." Dobro je što je Kosovo učinilo potrebne korake pre jeseni i tako sačuvalo momentum pozitivnih razvoja," zakljuclila je Nulandova.

Ona se u Prištini sastala i sa direktorom kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova Ivanom Tomićem i zamenikom premijera Branimirom Stojanovićem. Oni su Viktoriju Nuland upoznali sa uslovima u kojima žive Srbi i problemima sa kojima se suočavaju, a razgovarali su i o trenunoj političkoj situaciji i Zajednici srpskih opština.

"Očekujem da će se izvršiti pritisak na naše partnere u narednom periodu, da dodđe do formiranja Zajednice srpskih opština i da uradimo ono što naši ljudi od nas očekuju, a to je stvaranje boljih uslova za njihov život", rekao je Branimir Stojanović.

Nulandova se u Prištini sastala i sa kosovskim premijerom Isom Mustafom. U saopštenju iz njegovog kabineta se navodi da je Mustafa izrazio punu posvećenost jačanju strateškog partnerstva i saradnje između Amerike i Kosova.

XS
SM
MD
LG