Linkovi

Vlasnici "Vijesti" pisali Đukanoviću


Zgrada lista Vijesti u Podgorici

Većinski vlasnici “Vijesti” iz Sjedinjenih Američkih Država i Austrije pisali premijeru Đukanoviću, od koga ponovo traže da zaustavi kampanju protiv lista.

Bombaški napad na redakciju Vijesti pred kraj prethodne godine i brutalni fizički nasrtaj na novinarku lista “Dan” početkom Nove u Nikšiću, samo su nastavak serije kojoj se ne nazire kraj.

Većinski vlasnici “Vijesti” zatražili su u pismu objavljenom danas od premijera Mila Đukanovića da Vlada prestane sa kampanjom zastrašivanja, jer je, tvrde, “pitanje vremena kada će neko od nezavisnih novinara ili vlasnika medija biti ubijen” To stoji u pismu izvršnog direktora američkog fonda “Medija divelopment investment fund” (MDIF) Harlana Mandela i Klausa Švajghofera, člana odbora direktora medijske grupe Štirija, sa sjedištem u Austriji.

Oni su u pismu Đukanoviću, izrazili duboku zabrinutost zbog bombaškog napada na “Vijesti” i prebijanja novinarke lista “Dan” Lidiju Nikčević. Zato su pozvali premijera da “odmah okonča neprijateljstvo prema nezavisnim novinarima” i omogući temeljnu istragu bombaškog i svih ostalih napada na novinare “tako da odgovorni za planiranje i izvršenje budu privedeni pravdi”.

Premijer je uoči novogodišnjih praznika i prije bombaškog napada odbacio argumente iz ranijeg, novembarskog pisma većinskih vlasnika "Vijesti" tvrdeći da “niko od državnih struktura, ne vrši bilo kakav pritisak na bilo koji medij,”. Ipak, nakon postavljanje eksploziva pod prozor urednika “Vijesti” i ispred vrata načelnika barske policije Miloša Radulovića zaprijetio da neće dozvoliti “bacanje rukavice u lice državi”.

“Očigledno da određene strukture u državi smatraju da se na taj način mogu šegačiti sa državom. Policija i tužilaštvo će morati da pored deklarativne opredijeljenosti dokažu i kompetentnost da se suoče sa tim problemima. Ili će biti mijenjani. Ne možemo se dokazivati samo političkom deklaracijom...ako nijesmo sposobni da stanemo tome na put ostavljamo utisak da gubimo rat sa kriminalom”, kazao je premijer.

Ministar pravde i ministar policije, takođe su bili jednodušni su u osudi napada na novinare.

Činjenica je, ipak, da gotovo nijedan od brojnih napada na crnogorske novinare, koji su učestali u posljednje dvije godine, nije rasvijetljen. Posebno kada su u pitanju nalogodavci.

Medijska organizacija SEEMO iz Beča i Fridom haus osudili su napade na “Vijesti” i dopisnicu “Dana” iz Nikšića. "Zahtijevamo da vlasti, uključujući policiju, državnog tužioca i sudove, odmah otvore istragu o ovom incidentu", poručio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

On je pozvao najviše zvaničnike Mila Đukanovića, Filipa Vujanovića i Ranka Krivokapića da iskoriste svoja ovlašćenja i podrže istrage u svim slučajevima napada na novinare.

Vujović je podsjetio da napadači i nalogodavci većine napada nijesu uhapšeni, kao i da visoki zvaničnici nijesu održali obećanje dato SEEMO da će zaustaviti napade na novinare i podržati istrage u neriješenim predmetima.
XS
SM
MD
LG