Linkovi

Pomoćnica državnog sekretara SAD u poseti Crnoj Gori


Pomoćnica državnog sekretara SAD Nuland sa premijerom Crne Gore, Milom Đukanovićem, 12. jul 2014.
Pomoćnica državnog sekretara SAD Nuland sa premijerom Crne Gore, Milom Đukanovićem, 12. jul 2014.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Viktorija Nuland, boravi u službenoj poseti Crnoj Gori. Ona je danas razgovarala sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Viktorija Nuland je danas razgovarala sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, ministrom inostranih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem i ministarkom odbrane Crne Gore Milicom Pejanović-Đurišić.

Tokom prve posjete Crnoj Gori, Nuland je svojim sagovornicima kazala da je ovo pravi trenutak za dolazak u ovu državu.

Ona je Televiziji Crne Gore rekla da prenosi veoma pozitivne ocjene o stanju u Crnoj Gori.

“Evidentan je politički progres, ekonomski i napredak na polju bezbjednosti, što je važno zbog puta ka NATO i Evropskoj uniji. Sada nam preostaje da zasučemo rukave zajedno i razgovaramo o poslu koji je pred nama”, istakla je Nuland.

Ona je naglasila da sada treba raditi na jačanju vladavine prava, sektora bezbjednosti, slobode medija i na stvaranju uslova za američke investicije.

Od svijih sagovornika, Nuland je čula da je odluka ministara članica NATO-a da se otvore intenzivirani razgovori - veliki podsticaj za Crnu Goru da se fokusira na preostale obaveze i da do kraja 2015. godine dobije poziv za članstvo.

Ministri članica NATO-a odlukom da se otvore fokusirani i intenzivirani razgovori odali su priznjanje Crnoj Gori, prepoznali posvećenost i napredak na planu realizacije obaveza - istakli su crnogorski čelnici.

Svi sagovornici saglasili su se sa Nuland da je odlične bilateralne odnose između Crne Gore i SAD neophodno ojačati kroz unapređenje ekonomske saradnje.

Nuland je istakla da Crna Gora može da računa na dalju podršku i pomoć SAD na njenom daljem evroatlantskom putu, posebno u ključnim oblastima reformi.

Nuland je pohvalila doprinos Crne Gore regionalnoj i globalnoj bezbjednosti i učešće u ISAF misiji u Avganistanu.

Crnogorski čelnici potencirali su zahvalnost za podršku SAD-a evropskim integracijama Crne Gore, posebno u oblastima unapređenja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je iz njihovih kabineta.

Nuland je, kako se navodi, ocijenila da je Crna Gora prepoznata kao konstruktivni susjed i partner.

XS
SM
MD
LG