Linkovi

Više od 90 policajaca povređeno u prvomajskim nemirima u Nemačkoj


Policija tokom protesta povodom praznika Dana rada u Berlinu, 1. maj 2021. godinea (Foto: AP/Markus Schreiber)
Policija tokom protesta povodom praznika Dana rada u Berlinu, 1. maj 2021. godinea (Foto: AP/Markus Schreiber)

Najmanje 93 policajca povređena su, a 345 demonstranata je privedeno nakon što su tradicionalni protesti održani povodom Međunarodnog rada u Berlinu postali nasilni, saopštio je u nedelju glavni gradski bezbednosni zvaničnik.

U nemačkoj prestonici je u subotu održano više od 20 skupova, od kojih je većina bila mirna. Međutim, nasilje je izbilo na levičarskom maršu u kojem je učestvovalo 8.000 ljudi, u dve gradske četvrti. Demonstranti su gađali policajce bocama i kamenicama i palili kante za smeće.

"Nasilje protiv policajaca i slepi, destruktivni bes nemaju veze sa političkim protestima", rekao je ministar unutrašnjih poslova Berlina Andreas Geisel.

Takođe je osudio bacanje boca i kamenica, paljenje barikada na ulicama i naročito nasilje protiv policajaca.

"Zaprepašćen sam velikim brojem povređenih policajaca. Svima im želim brz oporavak", rekao je nemački zvaničnik.

U većem delu Nemačke na snazi je policijski čas tokom večernjih sati zbog velikog broja zaraženih od koronavirusa, ali su politički protesti i verska okupljanja izuzeti iz zabrane kretanja.

Sporadičnog nasilja tokom prvomajskih protesta bilo je i u Francuskoj, u Parizu i Lionu, gde su policajci bili meta manjih grupa nasilnih demonstranata koji su bacali projektile i kante za smeće.

Policija je privela 56 osoba - od čega 46 u Parizu, saopštilo je u nedelju Ministarstvo unutrašnjih poslova. Takođe je navelo da je 6 policajaca, među kojima 3 u Parizu, povređeno.

XS
SM
MD
LG