Linkovi

Više poslanika DPS i SD osumnjičeno za nezakonitu dodjelu stanova, SDT traži da im parlament ukine imunitet


Zgrada Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore
Zgrada Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je u utorak da je formiralo krivični predmet protiv više poslanika i bivših ministara Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj nezakonitom dodjelom stanova od 2016. do 2020, i zatražilo od parlamenta da se osumnjičenim poslanicima skine imunitet.

Krivični predmet po prijavi koju je Vlada podnijela sredinom oktobra, formiran je protiv Predraga Boškovića, Budimira Šegrta, Sanje Vlahović, Suada Numanovića, Ivana Brajovića, Dražena Miličkovića, Damira Šehovića, Dragice Sekulić, Osmana Nurkovića, Suzane Pribilović, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića.

Oni se terete za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana Krivičnog zakonika Cme Gore, po krivičnoj prijavi Vlade Cre Gore, od 13.oktobra ove godine.

"Razmatranjem krivične prijave i priloga…utvrđeno je da postoji odgovarajući stepen sumnje da su prijavljena lica, u periodu od 2016. do 2020 godine, u Podgorici, učinila prijavijeno krivično djelo tako što su, prijavljeni Bošković, kao predsjednik, a ostali prijavljeni, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, donosili odluke o rješavanju stambenih potreba funkcionera, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera Vlade Crne…, i tako, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, drugima pribavljali imovinsku korist koja prelazi iznos od trideset hiliada eura”, navodi SDT.

Tužioci navode da pojedini prijavlieni poslanici u Skupštini Crne Gore uživaju imunitet, zbog čega se protiv njih ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, jer nijesu zatečeni u vršenju krivičnog djela za koje je propisana kazna u trajanju dužem od pet godina zatvora.

“Dostavljam zahtjev da Skupština Crne Gore da odobrenje za krivično gonjenje poslanika Predraga Boškovića, Ivana Brajovića, Damira Šehovića, Dragice Sekulić i Suzane Pribilović”, navedeno je u dopisu SDT-a upućenom predsjednici Skupštine Danijeli Đurović.

U prvim reakcijama na saopštenje SDT-a jedan od osumnjičenih poslanika DPS-a, bivši ministar odbrane Predrag Bošković najavio je da će glasanje za skidanje njegovog poslaničkog imuniteta.

"U pravičnom i zakonitom postupku nemam nikakve dileme da ću dokazati da je sve što je rađeno učinjeno u skladu sa zakonom te mi je savjest potpuno mirna, budući da sam se u dvodecenijskoj političkoj karijeri uvijek vodio poštovanjem pozitivnih pravnih propisa i radio u najboljem interesu države Crne Gore. Shodno tome, u Skupštini Crne Gore ću glasati da mi se skine imunitet", saopštio je Bošković na Tviteru.

Iz Građanskog pokreta URA premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića saopšteno je da pozdravljaju potez SDT-a kojim se traži ukidanje poslaničkog imuniteta za Boškovića, Brajovića, Šehovića, Pribilović i Sekulić “povodom osnovanih sumnji da su zloupotrijebili položaj pljačkajući državu i građane dodjelom stanova”.

Opoziciona DPS saopštila je da je SDT, po nalogu Dritana Abazovića, “krenulo danas u obračun sa pojedinim predstavnicima Demokratske partije socijalista”

"Tužilaštvo koje nije u stanju da obezbijedi izborni proces na jednom biračkom mjestu i koje se pravi mrtvo već skoro godinu dana za kupovinu ličnih karata u Ulcinju, ono za koje nema ništa sporno u komunikaciji škaljarskog brata Abaza sa predstavnicima kriminalnih klanova, i koje ne smije da uhapsi funkcionere URA zbog učešća u švercu cigareta a nijemo je na svakodnevna nepočinstva smijenjene - kao i Vlade Zdravka Krivokapića, sada je hitro reagovalo na krivičnu prijavu Abazovića, iako ćuti na više od 70 prijava koje je u prethodne dvije godine podnijela Demokratska partija socijalista", naveo je poslanik DPS-a Miloš Nikolić u saopštenju.

Nikolić je ocijenio da je “predizborni progon danas zvanično i počeo, ali SDT i svi drugi koji pokušaju da institucije stave u funkciju odbrane jedne korumpirane vlasti, koja radi protiv nacionalnih interesa ove države, moraju da znaju da im zloupotreba položaja u korist pojedinih političkih centara neće proći".

XS
SM
MD
LG