Linkovi

Više od stotinu poginulih u sukobima u Avganistanu


Provincija Zabul u Avganistanu

Više od 65 vladinih vojnika je, prema izveštajima iz Avganistana, poginulo u napadima pobunjenih Talibana, koji su uz to osvojili novu teritoriju u novim okršajima širom zemlje u protekla dva dana.

Sukobi u zapadnoj provinciji Fara i južnoj pokrajini Zabul izbili su u četvrtak i petak, kada su pobunjenici napali kontrolne punktove u tim oblastima.

Jedan izvor iz snaga bezbednosti potvrdio je za Glas Amerike u subotu da su pobunjenici sinoć upali u distrikt Afgandab u Zabulu, ubili 22 policajaca i ranili još 12. Prema istom izvoru, pobunjenici su osvojili još tri kontrolna punkta.

Zamenik pokrajinskog guvernera potvrdio je da se u toj oblasti vode sukobi, navodeći da su avganistanske snage započele kontraofanzivu da bi potisnule pobunjenike.

Avganistansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su pobunjenici u četvrtak uveče napali sedište pokrajinske vlade u Farahu. U okršajima je ubijeno 16 vladinih vojnika a nekoliko je ranjeno dok je ujedno ubijeno 45 talibanskih napadača.

Taliban je pokrenuo takozvanu prolećnju ofanzivu 25. aprila i od tada naneo teške gubitke avganistanskim snagama i osvojio novu teritoriju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG