Linkovi

Više od spremnosti da se primi metak: Specijalna obuka za predsednikove vozače iz Tajne službe


Predsednička limuzina poznata pod nazivom "Zver" prevozi predsednika Donalda Trampa, prekoputa Bele kuće u Vašingtonu, 4. decembra 2018.
Predsednička limuzina poznata pod nazivom "Zver" prevozi predsednika Donalda Trampa, prekoputa Bele kuće u Vašingtonu, 4. decembra 2018.

Zaštita predsednika Sjedinjenih Država uključuje mnogo više od spremnosti da se nađeš na putu metka.

Kao deo njihovog proširenog treninga, u rasponu od upotrebe vatrenog oružja do pružanja prve pomoći - svih nekoliko hiljada agenata Tajne službe takođe moraju da nauče kako da voze.

Trening, koji se odvija na 550 metara dugom poligonu u državi Merilend, obuhvata više od osnovne odbrambene vožnje. Među tehnikama je i J-zaokret, u kome vozač zanosi i okreće vozilo za 180 stepeni i brzo nastavlja dalje u suprotnom smeru, uz oštro ubrzanje.

VIDEO: "Zver", autobus, motocikli - pripadnici Tajne službe sve moraju da znaju da voze (engleski jezik)

Secret Service Drives Hard to Protect the President
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Zaštitnička vožnja

Za Tajnu službu, to je deo "zaštitničke vožnje" koja ima jedan cilj: "Bezbedno odvesti štićeno lice izvan oblasti - 'zone ubistva' - i prevesti ga do bezbedne lokacije što je brže moguće", kaže Tomas Murač, pomoćnik šefa agenata u Tajnoj službi.

Čak i nakon što kompletira petodnevni trening, osoblje Tajne službe nije spremno da sedne za volan devet tona teške oklopljene izdužene predsedničke limuzine poznate kao "Kadilak 1", ili "Zver".

Svako ko vozi predsednika ili potpredsednika mora da prođe odvojeni, napredni petodnevni trening pod nazivom Kurs zaštitničke vožnje, na kome kandidati imaju prolaznost od oko 60 odsto.

"Ukoliko agent ne prođe napredni kurs, trebalo bi da nastavi sa normanim obavezama i može kasnije da pokuša ponovo", kaže specijalistkinja Tajne službe za odnose s javnošču Džulija Mekmurej. Dodaje, "to nije beskonačni krug pokušaja i neuspeha. Mogu da probaju samo nekoliko puta".

Arhiva - Pripadnike Tajne službe SAD patrolira na biciklu ispred severnog travnjaka Bele kuće u Vašingtonu, 23. oktobra 2014.
Arhiva - Pripadnike Tajne službe SAD patrolira na biciklu ispred severnog travnjaka Bele kuće u Vašingtonu, 23. oktobra 2014.

Motocikli, mauntin-bajkovi

Drugi specijalni kurs, smatran za zahtevan kao i vožnja limuzine, je kurs za vožnju motocikala, koji prate automobile na bokovima kada su vremenski uslovi dobri.

"Težak je. Ima gotovo 900 funti (400 kilograma)", objašnjava motociklista iz Tehničkog odeljenja Tajne službe Lojd Lamas govoreći o motociklima Službe. "A vozite ga na dva točka. I čini vam se da ne možete da zamislite da ikako to možete da uradite".

To nisu jedini dvotočkaši Tajne službe. Agenti i službenici moraju takođe da nauče specijalne tehnike vožnje bicikala.

Takođe, prolaze obuku za specijalne tehnike za terenska vozila, pa čak i električna golf vozila.

Drugo unikatno vozilo Tajne službe - i jedino kojim se predsednik vozi a da je veće od "zveri" - je autobus poznat kao "Graund fors 1", poslednji put viđen tokom kampanje za reizbor Baraka Obame 2012. godine.

Prostrani milion dolara vredan crni autobus, sa 47 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora, ima "brata blizanca" koga je takođe koristila Tajna služba za prevoz neuspešnog protivkandidata Obame, Mita Romnija.

Različite vrste ulica

Voziti predsednika ne znači samo biti za volanom različitih vrsta vozila, već i biti na različitim vrstama ulica.

Na primer, različite zemlje imaju različite oblike ivičnjaka, pa zato Tajna služba na svom poligonu u Laurelu ima delove ulica izgrađene sa dve različite vrste ivičnjaka, tako da vozači mogu da nauče kako da prikladno voze preko njih.

Ceo njihov trening ima za cilj da spreči ponavljanje najgoreg momenta Tajne službe iz 22. novembra 1963, kada je predsednik Džon F. Kenedi ubijen u Dalasu snajperskim metkom dok je sedeo na zadnjem sedištu kabrioleta Linkoln Kontinental.

To je prouzrokovalo uvođenje ojačavane titanijumeske oplate, kao i automobilskih krovova otpornih na metke, koji se ne skidaju, što je koristio već Kenedijev naslednik, Lajndon Džonson do 1967.

Agent Tajne službe stoji na specijalnoj platformi automobila predsednika Frenklina D. Ruzvelta, koji prevozi predsednika i Erla od Atlone, generalnog guvernera Kanade, tokom njegove posete Vašingtonu, 22. marta 1945.
Agent Tajne službe stoji na specijalnoj platformi automobila predsednika Frenklina D. Ruzvelta, koji prevozi predsednika i Erla od Atlone, generalnog guvernera Kanade, tokom njegove posete Vašingtonu, 22. marta 1945.

Unapređenje treninga

Formalno, trening vozača Tajne službe započeo je 1970. godine.

Tehnike treninga menjale su se kako su napredovala i vozila, a dosežu unazad sve do automobila Linkoln K-Serije iz 1939, koji je bio omiljeni automobil predsednika Frenklina D. Ruzvelta.

Ruzveltovo vozilo sa motorom od 12 cilindara imalo je krov koji se skidao, omogćavajući teško pokretnom predsedniku da se pojavljuje među ljudima ne napuštajući vozilo. To je takođe bila prva značajna modifikacija u zaštiti predsednika, pošto su vrata vozila bila oklopljena, gume su bile otporne na metke, prozori zadebljani, prtljažni prostor prilagođen za oružje agenata koji su se vozili stojeći na dodatoj platformi na strani vozila, držeći se sa spoljne rukohvate.

"U prošlosti, učili smo ono što smo zvali "kočenje na pragu". Ili, ukoliko vaše vozilo nije imalo sistem kočenja koji sprečava blokadu, dovodili biste točkove do same ivice blokiranja, ali ne i do blokade", rekao je Murač.

Neki elementi u vezi sa kontrolom stabilnosti su uklonjeni iz treninga, pošto su moderna vozila stabilnija, dok je tehnologija izrade guma uznapredovala tako da gume mnogo bolje prijanjaju na klizavim površinama.

Tajna služba, koja je deo Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, štiti samo predsednika i potpredsednika, članove njihovih užih porodica i bivše predsednike i prve dame, ali takođe i strane lidere koji dolaze u goste i glavne kandidate u predsedničkim kampanjama u SAD.

Uspešni predsednički kandidati koji završe izbore dobijajući vožnju do Bele kuće, vrlo brzo saznaju da kao predsednici mogu da dobiju šta god požele - osim ključeva automobila.

XS
SM
MD
LG