Linkovi

Vežbanje snižava "fitnes godište"


Sudeći prema podacima iz najnovije studije na starijim sportistima, vežbanje može da umanji vaše fitnes godište, što je mera koliko dobro vaše telo funkcioniše.

Svima je poznato da vežbanje može da pomogne u izgradnji osnova za zdraviji život. Ali može li vas učiniti mlađim? Sudeći prema podacima iz najnovije studije na starijim sportistima, vežbanje može da umanji vaše fitnes godište, što je mera koliko dobro vaše telo funkcioniše. Studija rađena sa učesnicima Nacionalnih igara za starije, koje su nedavno održane u Minesoti, ustanovila je da je fitnes doba kod starijih atletičara više od 20 godina mlađe nego kod njihovih vršnjaka. Studija pruža inspiraciju da izađete i vežbate više.

Svakog jutra, Toni Dajamond odlazi u obližnji park na jedan sat brzog hodanja. Zatim trči još sat vremena. On takođe odlazi u teretanu dva ili tri puta nedeljno za vežbanje mišića. Penzionisani kapetan mornarice osvojio je tri medalje na Nacionalnim igrama za starije 2015. u kategorijama drumsko trčanje i brzo hodanje u svojoj starosnoj grupi, od 85 do 89 godina.

“Trenutno imam 86 godina, a moje fitnes godine su 44. Mislim da imam tako dobar broj jer sam mnogo vežbao tokom celog svog života. Vežbam od kako sam bio dečak.”

Helen Vajt igra košarku i takođe podučava tom sportu grupe starijih. Svestrana sportistkinja osvojila je srebrnu medalju u takozvanom piklbolu na Nacionalnim igrama za starije 2013. godine.

“Imam 62 godine, a moji fitnes rezultati su pokazali da imam 32 godine.”

Vajt i Dajamond su među pet hiljada učesnika Igara za starije koji su učestvovali u studiji o fitnes godištu. Pamela Pik je asistent profesora medicine na univerzitetu Merilend. Ona je sprovela studiju sa Ulrikom Vislofom sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju koji je razvio fitnes kalkulator.

“Jednostavno unesete tačne podatke. Mi vas upitamo koliko imate godina, kolika vam je visina, težina, koliko vežbate, koliki vam je obim struka, koliki su vam otkucaji srca, krvni pritisak i tako dalje. Zatim pritisnete dugme i saznaćete koje su vaše fitnes godine.”

Svako može da upotrebi kalkulator na internetu besplatno.

“Takva vrsta testiranja, procena fitnes godina bile je veoma pouzdana i pomogla nam je da shvatimo dobrobiti onoga što je biti u dobroj formi i zdrav”, navodi Pik.

Nacionalne igre za starije su bijenalno takmičenje za atletičare starije od 50 i sadrže različite sportove na stazama, terenima do triatlona. Ove godine, prosečna starost učesnika bila je 68 godina, a njihove prosečne fitnes godine su 43. Pik, koja članica upravnog odbora organizacije koja je na čelu takmičenja kaže da mnogi od učesnika nisu počeli da vežbaju do kasnijih godina života.

“Zaista nisam počela pre svoje 50 godine i odlučila sam da postanem ozbiljnija i fokusirana na igru i da osiguram da je to svakodnevni deo mog života”, navodi Helen Vajt.

“Nije bitno koliko imate godina. Dvadeset, 25, 30, koga je briga, svako od nas može da umanji fitnes godine tako što će preduzeti inicijativu, voditi računa o sebi, posebno o fizičkim aktivnostima”, ističe Pamela Pik. Ona dodaje da nikada nije prerano ili prekasno da počnete da vežbate i osetite sve dobrobiti koje to donosi.

XS
SM
MD
LG