Linkovi

Veto Rusije na rezoluciju o Srebrenici


Savet bezbednosti UN nije usvojio rezoluciju o Srebrenici nakon što je Rusija uložila veto. Za usvajanje rezolucije je glasalo 10 članica SB UN, četiri su bile uzdržane, dok je samo Rusija bila protiv.

Među uzdržanim nacijama bila je Kina, koja je juče tražila odlaganje glasanja dok se ne postigne konsenzus svih članica Saveta Bezbednosti.

Posle dva odlaganja sednice i intenzivnih diplomatskih aktivnosti, nije postignut kompromis u pogledu sadržaja predloga rezolucije o Srebrenici, i Rusija je iskoristila svoje pravo veta. Ruski ambasador u UN, Vitalij Čurkin, istakao je da se Rusija nadala da će predstojeća komemoracija u Srebrenici biti iskorišćena za okretanje ka budućnosti ali da je Britanija, kao predlagač rezolucije, u svom tekstu krenula u drugom smeru.

“Nacrt rezolucije koji je podnela Britanija nije bio konstruktivan, podsticao je podele i politički je motivisan. Krivica za prošlost je njime pripisana samo jednoj strani. Pristup kada izdvojite jednu stranu odgovornu za ratne zločine nije legitiman i može da izazove još veće podele unutar društva u Bosni i Hercegovini”, ocenio je ruski ambasador u UN, Vitalij Čurkin.

Čurkin je naglasio da je potrebno istražiti sve zločine u BiH, uključujući i stradanja srpskog naroda.

Britanski ambasador u UN, Piter Vilson, izrazio je ogorčenje zbog ruskog veta, rekavši da će Rusija morati da opravda svoj potez pred porodicama više od 8,000 ljudi ubijenih u najvećem zverstvu u Evropi posle Drugog svetskog rata.

" Nacrt rezolucije nije upirao prst u krivce, cilj nije bilo dobijanje političkih poena niti otvaranje bolnih podela. Zločini u Srebrenici nisu bili dovedeni u vezu sa srpskim narodom. U tekstu je priznato da su žrtve postojale na svim stranama i upućena jasna poruka da ovaj Savet podržava pomirenje u Bosni. Medjutim, pomirenje mora da bude zasnovano na zajedničkom priznavanju činjenica – da se genocid odigrao u Srebrenici. To je pravna činjenica, ne politički sud i o tome ne možemo praviti kompromise.”

Američka ambasadorka u UN, Samanta Pauer, u emotivnom obraćanju Savetu ocenila je da će ruski veto slomiti srce porodicama žrtava u Srebrenici i da predstavlja novu mrlju na reputaciji Saveta bezbednosti.

Pre 20 godina medjunarodna zajednica nije zaštitila ljude koji su potražili utočište u Srebrenici i rezultat je bio genocid. Danas, zbog ruskog odbijanja da ono što se deislo u Srebrenici nazove pravim imenom – genocid – savet opet nije ispunio svoju dužnost. Ovo je veto na dobro utvrdjenu činjenicu, dokumentovanu stotinama hiljada stranica iskaza svedoka, fotografijama i fizičkim, forenzičkim dokazima.”

Pauer je zaključila da odbijanje da se prizna genocid ne samo što nanosi novu patnju porodicama žrtava već predstavlja prepreku pomirenju u regionu.

Na početku sednice, zamenik generalnog sekretara UN, Jan Eliason, ocenio je da je sprečavanje genocida jedna od najvažnijih misija UN-a, a da je genocid u Srebrenici bio jedno od najmračnijih poglavlja u novijoj istoriji. On je rekao da je cilj sednice u Njujorku bio da se oda pošta žrtvama i konstatuje neupeh UN i medjunarodne zajednice da spreče tu tragediju.

Pre glasanja o rezoluciji, na predlog ruskog ambasadora Čurkina održan je minut ćutanja u znak sećanja na žrtve iz Srebrenice i BiH.

Osim Kine, uzdržane su bile i Nigerija, Angola i Venecuela. Glasove "za" su dali SAD, Velika Britanija, Francuska, Španija, Litvanija, Novi Zeland, Čile, Malezija, Jordan i Čad.

XS
SM
MD
LG