Linkovi

Veštačka materica - nada za prevremeno rođene bebe


Procenjuje se da se svake godine 15 miliona beba rodi pre vremena. Veruje se da oko milion dece umre širom sveta svake godine zbog komplikacija sa prevremenim rođenjem. Istraživači u Dečjoj bolnici u Filadelfiji možda su razvili novu tehnologiju koja bi potpuno mogla da promeni ishod.

Prevremeno rodjeno jagnje živi unutar ove veštačke materice tri do četiri nedelje. Istraživači se nadaju da bi „bio –kesa“, kako je nazivaju, mogla jednoga dana da pomogne plućima i organima kod prevremeno rođenih beba da se razviju normalno, čak i ako su rođene sa 23 do 27 nedelja, od normalnih 37 nedelja trudnoće.

“Te bebe se stavljaju na ventilatore, u inkubatore u vreme kada njihova pluća zaista nisu u stanju da udišu vazduh. Zato su istraživači odlučili da se vrate majci prirodi i imitiraju majčinu matericu sa kontejnerom punim tečnosti u koje bi prevremeno rođene bebe mogle da se stave u zamenu za plodovu vodu, na način na koji su u pravoj materici", objašnjava Lorin Nirgard, novinarka Asošijejted Presa koja prati medicinska istraživanja.

Mašina zakačena za pupčanu vrpcu jagnjeta dovodi kiseonik i odvodi ugljen dioksid. To je potpuno nova tehnologija tako da predstoji dugačak put do potencijalne pomoći za oko 15 miliona beba koje se rode pre vremena svake godine.

“Trenutno ne postoje dugoročni podaci o tim životinjama ali ono što su istraživači ustanovili je da izgleda da rastu normalno. Mogli su da uoče tokom perioda posmatranja da im čak raste vuna. I kada su pregledali njihove organe kasnije, izgleda da su bili uporedivi sa starijim jaganjcima u vreme kada su mogli da izađu iz kontejnera”, dodaje Nirgard.

Postoji nada da bi “bio-kesa” mogla da pruži bezbedno mesto za prevremeno rođene bebe da se razviju na prirodniji način i ako su izvan majčine materice. Testovi na ljudima se očekuju za tri do pet godina, ali istraživači već razgovaraju sa američkim regulatorima o načinu da se ova tehnologija učini dostupnom bolnicama.

XS
SM
MD
LG