Linkovi

Pešić: Sever Kosova u prvom planu


Nemačka kancelarka tražiće nastavak pregovora sa Prištinom: Vesna Pešić

Sredinom prošle nedelje samostalna poslanica Vesna Pešić je uzburkala javnost u Srbiji tekstom u kome je iznela svoje stavove o trenutnom položaju Srbije u međunarodnim okvirima, o zbivanjima na severu Kosova i posebno o mogućoj ponudi Amerike i Evrope da se tom delu Kosova ponudi specijalni status. O tim temama, kao i o dolasku nemačke kancelarke Anglele Merkel u Beograd Glas Amerike je razgovarao sa Vesnom Pešić.

Nakon posete Zagrebu i razgovora sa najvišim hrvatskim zvaničnicima, nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je večeras u Beograd, gde će se sutra sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i drugim visokim državnim zvaničnicima.

Kada je u februaru dogovarana ova poseta – planirano je da se najviše pažnje posveti bilateralnim odnosima dve zemlje, investicajama i posebno nemačkim ulaganjima u Srbiju. Međutim, poslednji događaji na severu Kosova su, po oceni samostalne poslanice u Skupštini Srbije Vesne Pešić, izbili u prvi plan i to će biti tema o kojoj će Merkelova u četiri oka razgovarati sa srpskim predsednikom:

"Ona će vrlo precizno Borisu Tadiću da objasni šta se očekuje od Srbije i šta oni planiraju da Srbija uradi. Da će tražiti da se nastave pregovori dalje, početkom septembra da se svi ti problemi rešavaju i tražiće neke rezultate oko tog daljeg dogovaranja. Ali ovo što će biti suština u kontekstu srpskog ulaska u EU i naših velikih nada i očekivanja da ćemo dobiti status kandidata da će tražiti relaksiranje odnosa izmedju Srbije i Kosova odnosno, regionalnu saradnju"

Po rečima Vesne Pešić Nemačka i Evropa pre svega žele da smire situaciju, da, sa jedne strane spreče pokušaj kosovskih vlasti da uvedu sever Kosova na silu u svoj sistem, ali i da, sa druge strane, zaustave i Srbiju u eventualnim vojnim akcijama. EU insistira na nastavku dijaloga, a kako smatra sagovornica Glasa Amerike, Srbi mogu da računaju na dobijanje specijalnog statusa na severu Kosova – nešto slično što je svojevremeno bilo ponuđeno Srbima u Krajini:

"Moja je hipoteza, znači pretpostavka je da će možda, sada ili biti obećana znači odnosi kao izmedju dve Nemačke. I dalje se neće tražiti formalno priznanje Kosova ali će se tražiti normalno ponašanje izmedju Srbije i Kosova kao da je Kosovo država i to susedna država sa kojom moraš da imaš dobre i prijateljske veze. A ovo unutrašnje pitanje bi moglo da bude rešeno tako što bi se proglasio Ahtisarijev plan plus, znači specijalni status za sever Kosova. Znači sem Ahtisarijevog plana koji predvidja vrlo visoku decentralizaciju pre svega za te srpske opštine i one južno od Ibra, tako bi sad Ahtsarijev plan bio proširen na taj specijalni status koji bi se dogovorilo šta bi taj specijalni status podrazumevao."

Kako smatra Vesna Pešić aktuelna vlast i sam predsednik Tadić su do sada vodili pogrešnu politiku, politiku dodvoravanja biračkom telu tako što se na prethodne izbore išlo sa parolom "I Evropa i Kosovo". Sada se šalju poruke da “Evropska unija nije smisao života” kao i da Srbija ne može da bira između Kosova i Evrope, što po oceni Pešićeve govori da bi Srbija mogla da propusti još jednu istorijsku šansu koja joj se otvara:

"Mi nećemo biti u stanju da prihvatimo realne mogućnosti koje jesu u interesu srpskog naroda koji živi dole i koji može da ih sačuva da ostanu dole, nego ćemo po onoj staroj logici “sve ili ništa”, celo kosovo je naše, da propustimo sve te šanse. Znači umesto iluzije da ćemo dobiti celo Kosovo koje će ponovo da se vrati pod suverenitet Srbije ili teritorijalni integritet mi nećemo moći da spasavamo neke naše realne interese na Kosovu koji stvarno i dalje postoje."

Zatezanje situacije sa Evropskom unijom i Amerikom može, kako kaže Vesna Pešić da dovede do najgoreg scenarija po Srbiju – da ostane bez EU, a Kosovo je, smatra ona izgubljeno još 1999-te. Sa druge strane, prihvatanjem realnosti i nastavkom dijaloga sa Prištinom Srbija bi mogla da računa na dobijanje statusa kandidata, pa čak i datum početka pregovora o pristupanju, dok bi time istovremeno obezbedila opstanak i normalan život Srbima na Kosovu, kaže na kraju Vesna Pešić.

XS
SM
MD
LG