Linkovi

Vlada i Univerzitet u sporu zbog Visoke medicinske u Beranama


Već danima, ne prestaje verbalni rat između rukovodstva Univerziteta Crne Gore i crnogorske Vlade u vezi sa statusom i opstankom Visoke medicinske škole u Beranama. Dok čelnici Univerziteta osporavaju stručnost beranske škole, Vlada je odlučna da ona ostane tamo gdje jeste – u Beranama.

Senat Univerziteta Crne Gore na čijem je čelu Radmila Vojvodić, pozvao je još jednom Vladu da omogući upis studenata na Visoku medicinsku školu Medicinskog fakulteta u Podgorici, te da Ministarstvo prosvjete povuče, kako navode, nezakonitu i izda zakonitu licencu toj beranskoj školi.

Rukovodstvo Univerziteta odlučno je da se ta škola preseli u Podgoricu, pravdajući to formalnim razlozima. Zaklanjajući se iza autonomije Univerziteta, optužujući Vladu da vrijeđa tu autonomiju, čelnici Univerziteta na čelu sa rektorkom Vojvodić, pozivajući se na reformu visokog obrazovanja i korist države Crne Gore, odbijaju optužbe da odlukom o ukidanju beranske škole želi ugroziti proklamovani razvoj sjevera države.

Takođe, tvrde da pokušavaju da stave tačku na javnost spora između Vlade i Univerziteta Crne Gore.

Premijer Duško Marković pozvao je studente da upis na prvoj godini Visoke medicinske škole obave “tamo gdje to bude moguće”, uz napomenu da će Vlada Crne Gore obezbijediti svu potrebnu finansijsku podršku.

On je, u okviru instituta premijerski sat u parlamentu, čelne ljude Univerziteta označio kao ostrašćene, istakavši da optužbe kojima je Vlada, na čelu sa premijerom, zasuta od pojedinaca s Univerziteta Crne Gore, "prevazilaze granice dobrog ukusa argumentovane rasprave i akademskog rječnika".

"Iz takve kampanje mogao bi se steći utisak da je Vlada nasrnula na Univerzitet Crne Gore sa željom da zatre svaku klicu autonomije ove obrazovne institucije, kao i da zada 'smrtni' udarac visokom obrazovanju u Crnoj Gori", rekao je premijer.

Marković je podsjetio da je Vlada Crne Gore povećala budžet UCG u odnosu na 2016. za oko pola miliona eura, te da je Vojvodićku izabrala za rektorku na osnovu preloga sa Univerziteta, upravo ne želeći da se miješa “u kadrovsku autonomiju akademske zajednice".

Stvari se, kako je podsjetio, "dramatično mijenjaju početkom juna".

"I to gle čuda i zbog čega. Podsjetiću da je Vlada na sjednici od 1. juna ove godine razmatrala odluku UO UCG o promjeni sjedišta studijskog programa Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu. Tim povodom, Vlada je, imajući u vidu uspješnu 12-ogodišnju tradiciju postojanja ove škole, kao i vodeći računa o obrazovnim i širim potrebama sjevera Crne Gore, donijela odluku da sjedište VMŠ ostane u Beranama", rekao je Marković.

On je podsjetio na 12-godišnju uspješnu tradiciju škole u Beranama i rekao da od rukovodstva UCG očekuje da razumije i podrži stratešku državnu politiku i doprinese bržem razvoju i napretku sjevera Crne Gore.

“To su odluke Vlade i molim Univerzitet da je sprovede u život. Strateška politika Vlada u posljednjih 12 godina je usmjerena na razvoj sjevera. Državna politika je bila da se otvori Medicinska škola u Beranama, ali i izgradnja univerzitetskog centra u tom gradu. Mi slijedimo kontinuitet prethodnih Vlada koje imaju za cilj da se poboljša život na sjeveru. Vlada grantuje stanovnicima sjevera da će svi infrastrukturni projekati biti realizovni i ne ulažemo milijardu eura u autoput da bi se sa sjevera odlazilo, već da bi se na sjeveru ostalo”, rekao je Marković.

On je pozvao pojedince iz UCG da se manu medijskih kampanja protiv Vlade i da se vrate svom poslu, da ne zloupotrebljavaju predstavnike studenata, i da ne manipulišu floskulama o političkom pritisku.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je danas da su u Ministravu zdravlja zadovoljni kadrom koji dolazi iz Berana. Aktulenu situaciju između Univerziteta i ministarstva prosvjete Krapović nije želio da komentariše.

U svemu, na gubitku su najviše studenti, koji i dalje ne znaju hoće li od jeseni studirati u Beranama ili će morati da sele u Podgoricu.

XS
SM
MD
LG