Linkovi

Verbalni rat DPS i SDP


Skupština Crne Gore (arhivski snimak)
Skupština Crne Gore (arhivski snimak)

Dok u Podgorici traju protesti opozicije koji se sve manje čine prijetnjom po opstanak aktuelne vlasti, stranke vladajuće koalicije optužuju se kao nikada ranije.

Vladajuće stranke, DPS i SDP ušle su u otvoreni verbalni rat. Socijal-demokratska partija danas je poručila da je Đukanovićevoj Demokratskoj partiji socijalista - sopstvena partija ispred svake države i da treba da se zapita da li time postaje prijetnja državi...

Dok u Podgorici traju protesti opozicije koji se sve manje čine prijetnjom po opstanak aktuelne vlasti, stranke vladajuće koalicije optužuju se kao nikada ranije.

Najprije je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić blagonaklono okarakterisao proteste opozicije.

Odgovorili su mu iz Đukanovićevog DPS-a ocjenom da je predsjednik SDP-a i Skupštine Ranko Krivokapić proteste Demokratskog fronta doživio kao novu šansu da ih ucjenjuje i dodali kako se stiče utisak da bi Krivokapić najradije svoj kabinet preselio pod šator, samo da ostane u njemu. Njegov odnos prema opozicionom protestu, u DPS-u vide kao kandidaturu za upražnjeno mjesto lidera Demokratskog fronta.

Po logici stvari, odmah je reagovao Krivokapićev SDP. Oštro i eksplicitno kao nikada ranije. Saopštili su "da nas je mnogo koji pamtimo njihove četničke orgije i ćeranja po Crnoj Gori koju politiku su promijenili pod pritiskom međunarodne zajednice i straha od zajedničkog puta u Hag zbog podrške zločinačkom projektu.”

Prema njihovim riječima na današnji dan - 24. godišnjicu DPS pohoda na Dubrovnik u kojem je izgubljeno 165 mladih crnogorskih života i uzeto stotine hrvatskih, treba biti i bez imalo stida pa prozivati SDP -jedinu parlamentarnu partiju koja od tada do sada čuva obraz Crne Gore.

Tvrde da je Đukanovićeva stranka izdala svaki državu koju je prethodno branila i ističu da je na red došla i nezavisna Crna Gora.

“Ako DPS misli da će pričom o četnicima i državnim neprijateljima oprati svoju ratnohuškačku prošlost služenja fašisoidnom projektu 90-ih kojem se još uvijek sudi u Hagu, moraćemo ih razočarati. Svaku državu koju je DPS branio je izdao – i Titovu Jugoslaviju i Miloševićevu Jugasloviju i Koštuničinu SCG. Bojimo se da je na red došla i nezavisna Crna Gora, u kojoj organizujete ekonomske pohare i gurate je na koljena”, navodi se u saopštenju SDP-a.

U SDP-u su poručili DPS-u da je to partija čiji lokalni odbori sve više prerastaju u organizovane kriminalne grupe.

“Bilo je nedovoljno što je vaš partijski vrh u Budvi optužen za visoku korupciju nego ste nakon toga posegli i za političkom korupcijom otimanja odbornika i kupovine vlasti u tom gradu. Time direktno, upravo vi radite protiv države Crne Gore i njene stabilnosti jer rušite demokratski izborni proces kao osnovu svake legitimne vlasti”, tvrde u SDP-u.

“Sve ovo pokazuje da vam je partija ispred svake države i zapitajte se da li time postajete prijetnja državi”, poručili su iz SDP-a DPS-u.

Nakon ovakvih međusobnih optužbi, čak i površnim poznavaocima političkih prilika je jasno da vladajuće koalicija u Crnoj Gori de facto više ne postoji i da je pitanje dana kada će država ući u novi izborni proces.

XS
SM
MD
LG