Linkovi

Kriza u Venecueli, traži se Madurova ostavka


Opozicioni protesti u Venecueli
Opozicioni protesti u Venecueli

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ne odustaje od svog dekreta o uvođenju vanrednog stanja, iako su pozivi za njegovu ostavku sve glasniji.

Nekoliko sati pošto se policija sukobila sa antivladinim demonstrantima u sredu, Maduro se pojavio na državnoj televiziji rekavši da Nacionalna skupština, koju kontroliše opozicija, radi protiv njega.

On je naveo da je to morao da uradi jer bi u suprotnom sve odluke bile u rukama poslanika, a da bi oni sigurno glasali protiv. “Npr. povećanje penzija, plata, pitanja budžeta, oni bi sve to odbili kako bi sabotirali i još više ugrozili ekonomsku situaciju u zemlji”, naveo je Maduro.

Predsednik Venecuele je sebi dao punu moć u narednih 60 dana zbog, prema njegovim rečima, zavere nekih građana Venecuele i Sjedinjenih Država da ga sruše sa vlasti.

Opozicija veruje da najnovije Madurove mere ukazuju na to da je njegova vlada u panici.

Prema rezulatima nacionalnih istraživanja javnog mnjenja, skoro 70 odsto građana Venecuele smatra da Maduro mora da ode sa vlasti tokom ove godine. Ipak, pripadnici vladajuće Socijalističke partije kažu da nema dovoljno vremena da se organizuje referendum tokom ove godine.

XS
SM
MD
LG