Linkovi

Venecijanska komisija protiv referenduma u RS


Povodom situacije sa referendumom u RS oglasio se danas poslijepodne i predsjednik Venecijanske komisije Vijeća Evrope, Djani Bukićio, jasnom porukom vlastima RS:

Alarmiran sam činjenicom da, uprkos odluci Ustavnog suda BiH od 17. septembra, da suspenduje referendum u RS, planiran za 25. septembar, vlasti u RS namjeravaju da nastave sa organizovanjem referenduma. U državi u kojoj vlada zakon, presude Ustavnog suda se provode i nisu predmet glasanja - niti parlamenta niti gradjana. Ustavni sud je presudio da je Dan RS neustavan, da je diskriminirajući protiv ne-Srba koji žive u tom entitetu. Svrha ovog referenduma je da ospori autoritet te odluke Suda. To je neprihvatljivo. Nakon posljednje odluke Ustavnog suda, jedina moguća reakcija vlasti u tom entitetu koji pripada državi-članici Vijeća Evrope je - ne održati referendum”.

Treba ovdje reći da je Venecijanska komisija vodeće medjunarodno tijelo, sastavljeno od pravnih i ustavnih eksperata, iz preko 60 država, uključujući i 47 članica Vijeća Evrope, od Amerike, do Južne Koreje i Brazila.

Nakon ove jasne poruke predsjednika Venecijanske komisije, za očekivati je i skoru reakciju samog Vijeća Evrope, čije odluke i stavovi se sa velikom pažnjom osluškuju i podržavaju i od strane institucija EU, ali i šire medjunarodne zajednice...

XS
SM
MD
LG