Linkovi

Veliki pad na svetskim berzama


Vrednost akcija na američkoj berzi dramatično je pala tokom današnjeg, prvog radnog dana u novoj godini, pošto je prethodno došlo do velike rasprodaje deonica u Kini, slabog dana u Evropi i rastućih tenzija na Bliskom istoku.

Indeksi S&P 500 i Dau Džons bili su minusu od oko dva odsto tokom ranog popodneva, dok je Nasdak izgubio blizu 2,5 procenta.

Sve je počelo katastrofalnim startom u Kini, čije akcije su izgubile oko 7 odsto, što je berzanske trgovce u Šangaju i Šenženu navelo da prekinu sa transakcijama.

Velika rasprodaja deonica usledila je posle još jednog u nizu razočaravajućih izveštaja o kineskoj proizvodnji. Investitori su to doživeli kao dokaz da rast u drugoj po veličini svetskoj ekonomiju definitivno usporava. Japanski indeks Nikei bio je tri odsto na gubitku, a hongkonški Hang Seng je završio dan u minusu 2,5 odsto.

Evopske berze pratile su azijske, nemački DAX je izgubio više od 4 odsto, a londonski indeks Fajnenšal Tajmsa više od 2 procenta. Cene sirove nafte su bile su vrlo promenljive. Najpre skočile zbog zabrinutosti u povodom tenzija na relaciji Saudijska Arabija - Iran, ali su kasnije pale zbog očekivanja investitora da bi usporeni rast mogao da smanji potrebe za energentima.

XS
SM
MD
LG