Linkovi

Veliki doprinos Srbije u upravljanju imigracionom krizom


ARHIVA - Migranti pune mobilne telefone u blizini Horgoša
ARHIVA - Migranti pune mobilne telefone u blizini Horgoša

Međunarodna organizacija za migracije obeležila je danas 25 godina rada u Srbiji - bila je to još jedna prilika da se istaknu problemi sa kojima se Evropa suočava tokom izbegličke krize, ali i ukaže na veliki doprinos Srbije u upravljanju krizom.

Tokom 2015. i 2016. godine u Evropu je stiglo 1,2 miliona migranata i, kako je konstatovao šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, radi se o najvećoj izbegličkoj krizi posle Drugog svetskog rata.

Na današnjem obeležavanju 25 godina rada Međunarodne organizacije za izbeglice u Srbiji, Fabrici je kao prioritete EU naveo sprečavanje trgovine ljudima i jačanje zajedničke politike azila, zasnovane na solidarnosti.

Istovremeno, Fabrici je izjavio da je EU najveći donator Srbiji za aktivosti vezane za izbegličku krizu.

"Mi smo opredelili i donirali 80 miliona evra proteklih godina Srbiji da razvije kapacitete upravljanja granicama, za humanitarne centre i mnoge druge aktivnosti. I mi smo odlučni da nastavimo da pomažemo Srbiji u budućnosti za svaku naraslu potrebu", istakao je Fabrici.

Regionalna direktorka IOM-a Argentina Sabadoš je navela da će broj migranata u svetu uskoro dostići 250 miliona i konstatovala da živimo u doba humanitarne krize zbog kretanja velikog broja ljudi.

"Danas su migracije preko Zapadnog Balkana različitog karaktera, i podrazumavaju kompleksno kretanje stanovništva, uključujući tražioce azila, migrante koji su napustili svoje zemlje zbog siromaštva i ekonomskih razloga, decu bez pratnje, kao i žrtve nasilja i trgovine ljudima", objašnjava Sabadoš.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je Srbija više od dve decenije suočena sa svim vrstama migracija - od sela ka gradu, emigracijom, izbeglicama, interno raseljenim licima. Zbog velikog iskustva Srbije, možemo dati i globalni doprinos, ocenio je Dačić i kao jedan od najvećih izazova naveo sprečavanje krijumčarenja i trgovinu ljudima.

XS
SM
MD
LG