Linkovi

Velike kompanije pozivaju male - koristite našu tehnologiju


Kompanija Samsung predstavila je svoje nove mašine za pranje veša na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu.
Kompanija Samsung predstavila je svoje nove mašine za pranje veša na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu.

Sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu CES je završen, ali ovogodišnja bitka za potrošače i njihove novčanike tek počinje. Dok manje kompanije nemaju resursa za istraživanje i razvoj, veće, kao što su Samsung, Canon i druge, imaju jednu poruku za sve njih – pustite mašti na volju i neka vas ona usmeri ka tome kako ćete koristiti naše tehnologije.

Dok su neki uživali u muzici i igri, drugi su bili oduševljeni kvalitetom novih, velikih ekrana. Samsungov TV, koji ima skoro četiri metra u dijagonali, nazvan “The Wall” odnosno zid, sastoji se od mikroskopskih LED svetala, koja emituju sopstveno svetlo, što znači da nema pozadinskog osvetljenja. Boje i detalji su jednostavno spektakularni. Tehnologija je modularna, što omogućava da se napravi ekran bilo koje veličine.

“Često na CES-u, proizvodna linija postane heroj i dospe u centar pažnje, ali za Samsung, tehnologija je ta koja upravlja ovim proizvodima. To je poruka koju želimo da pošaljemo”, ističe Skot Koen iz kompanije Samsung

Giganti u proizvodnji foto aparata, Canon i Nikon imaju sličnu ideju – da naprave visokotehnološki proizvod i da ga daju drugima na korišćenje.

“To su naši prijatelji, kompanije koje koriste proizvode Canon-a da svoje vizije, svoje koncepte, svoje poslovanje pretvore u ono što žele”, navodi Dru Mekalum iz kompanije CANON USA.

Robot za sastavljanje inventara korisi Canon kameru za skeniranje proizvoda na rafovima. Drugi roboti koriste Nikon fotoaparate za snimanje akcionih fotografija, koje čovek ne može da napravi.

“Pokazujemo koliko su precizni i brzi roboti bez ljudskog upravljanja u snimanju fotografija pokreta”, objašnjava Lindsi Silverman iz Nikona.

Robot-pas Aibo
Robot-pas Aibo

Što se tiče robota, slatki robotski pas nazvan Aibo takođe je privukao ogroman broj posetioca. Aibo je prvi put napravljen početkom 2000-ih godina, ali sada je usavršen sa senzorima na dodir oko glave i na leđima. On takođe reaguje na glasove i na ljudska lica. Ljudi su se veoma lako sprijatelji sa njim, čak i oni koji imaju pravog psa.

“Drugačiji je osećaj. Ovo je sigurnije za dete i mislim da će biti tužno ako mu nestane struje ili ako ga ne apdejtujemo”, kaže Meri, koja već ima pravog psa.

Soni za sada planira da prodaje ovog psa robota u Japanu, za 1.800 dolara i mesečnu pretplatu. Aibo je, bez sumnje, retka rasa.

XS
SM
MD
LG