Linkovi

Vegetarijanac, vlasnik farme goveda, seli stado na zelenije pašnjake


Za predanog vegetarijanca, DŽeja Vajlda, preuzimanje farme goveda od njegovog oca, u centralnoj Engleskoj, dovelo je do značajne etičke dileme: Kako da nastavi da vodi porodični biznis koji se krši sa njegovim principima?

Ove godine, Vajld je doneo neobičnu odluku kako bi rešio ovaj konflikt: Donirao je svoju Derbišajr farmu sa 63 goveda, koje bi koštale oko 45.000 funti (58.250 dolara) kada bi ih prodao kao meso - prihvatilištu za životinje.

"Prosto mi se činilo komplikovanim da pazim na te životinje dve ili tri godine, da ih zaista dobro upoznam, i posle da ih pošaljem u klanicu. Osećaj bi bio kao da ih izdajem", rekao je Vajld za BBC.

Vajld veruje da njegove krave imaju emocije i da osećaju kada će biti ubijene. Nakon što je donirao stado, Vajld je rekao da planira da se fokusira na svoju farmu kako bi na njoj uzgajao organsko povrće i žitarice, bez životinja.

Stado sada boravi u utočištu za životinje Hilsajd u blizini Fretenhama, gde će goveda živeti do prirodnog kraja života, poput ljubimaca.

I dok Vajld prihvata da će njegova farma možda biti manje profitabilna, njegova principijlena želja bila je da njegove životinje budu srećne.

"Nadam se da će kada stignu u pribežište, krave istrčati preko rampe kamiona na livadu i pomisliti 'Vau! Eto nas na raspustu'", rekao je on.

XS
SM
MD
LG