Linkovi

Većina dece ne bi prijavila uznemiravanje na internetu


Save the Children Logo
Save the Children Logo

Gotovo 90 odsto dece uzrasta od 10 do 15 godina poseduje mobilni telefon, a većina njih je spremna da ostavi svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, objavila je organizacija "Save the children" povodom Dana bezbednog interneta.

Većina dece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života, rezultati su istraživanja koje je ova organizacija sprovela tokom prošle godine o ponašanju i navikama dece na internetu.

Ispitanici, deca uzrasta od 9 do 17 godina, skoro svi imaju profil na jednoj ili više društvenih mreža - Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu - njih 90,5 odsto.

Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 posto dece obuhvaćene istraživanjem doživelo je pretnje na internetu tri ili više puta.

Prema rezultatima istraživanja, u slučaju problema, 50 odsto dece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane dece bi se obratilo školskom osoblju.

Gotovo sva deca poseduju uređaj preko kojeg pristupaju internetu, a najčešće je to mobilni telefon.

Masovno korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija predstavlja veliki bezbednosni izazov, a posebno u kontekstu bezbednosti dece kao najranjivije kategorije.

Ubrzani razvoj tehnologije omogućio je da nove generacije dece odrastaju koristeći najnovije proizvode iz ove oblasti, dok znanje i iskustvo roditelja najčešće zaostaje, konstatuje se u istraživanju organizacije.

Save the children navodi da je potreba za obrazovanjem i dece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu i načinima na koje se dete od njih može zaštititi preko potrebna.

Srbija se pridružila zemljama koje se bore protiv svih oblika nasilja na svetskoj mreži. Centar za unapređenje kulture života i rada predstavio je projekat "Informacijom protiv digitalnog nasilja" koji će naredna tri meseca sprovoditi u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

"Prema istraživanju sprovedenom među roditeljima dece uzrasta 8 do 17godina tokom 2016-e, 93,2 odsto ispitanih roditelja razgovara o iskustvima vezanim za internet sa svojom decom, 70,9 odsto podstiče dete da samo istražuje i uči stvari na internetu, dok 52,6 odsto ima zajedničke aktivnosti sa detetom na internetu," navela je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije.

Kroz ovu kampanju država želi da se roditelji, staratelji i škola, ali i deca, mladi, svi zainteresovani aktivno uključe u prevenciju digitalnog nasilja, da paralelno iskoriste vrednosti interneta i minimiziraju sve rizike i potencijalne štete.

U Srbiji će od 27. februara početi sa radom Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu jer istraživanja pokazuju da je svako treće dete koje je korisilo internet bilo žrtva neke vrste nasilja, rekla je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je istakla i značaj saradnje sa civilnim sektorom, podsetivši da je ovo ministarstvo podržalo 71 projekat za razvoj informacionog društva, od toga 20 na temu bezbednost dece na internetu.

"Programi koje ove organizacije sprovode i podaci do kojih dolaze su nama izuzetno dragoceni. Ovih dana su dve organizacije i medijski predstavile svoje projekte, Fondacija "Tijana Jurić" i Centar za unapređenje kulture života i rada – ŽIR“, gde smo mogli da čujemo i da je svaki treći osnovac žrtva elektronskog nasilja, da je svaka četvrta devojčica spremna da se vidi sa osobom koju je upoznala preko interneta, kao i da je samo 12 odsto srednjoškolaca upoznato sa rizicima korišćenja interneta," upozorila je Matić.

Saradnici projekta su i predstavnici Odeljenja za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

XS
SM
MD
LG