Linkovi

Amerikanci "lome hleb" sa sirijskim izbeglicama


Lindli Hendon, profesorka filma sa Univerziteta Kolumbija dočekuje izbeglice na aerodromu JFK u Njujorku.
Lindli Hendon, profesorka filma sa Univerziteta Kolumbija dočekuje izbeglice na aerodromu JFK u Njujorku.

U gradovima širom Amerike, lokalne zajednice su domaćini večera za izbeglice. To je deo inicijative pod nazivom “Izbeglice su dobrodošle”. Cilj je da se probije barijera tokom zajedničkog obroka. Novinarka Glasa Amerike Elizabet Li je prisustvovala jednoj večeri u Los Andjelesu gde su sirijske izbeglice pričale o svom naseljavanju u Sjedinjenim Državama.

Bila je tu mešavina hrana iz različitih kultura, koja predstavlja lice Amerike. Domaćin večere je organizacija Trajb (u prevodu - pleme) koja slavi različite kulturne i verske tradicije u okviru svoje zajednice. Oni se pripremaju za dolazak počasnih gostiju. Medju njma je i Mohamed Naser Trad, sirijski izbeglica koji je upravo napunio 19 godina. To je njegov prvi rodjendan u Americi:

“Veliki je korak doći ovde i velika je razlika jer je u pitanju različita kultura i nadam se da ću se ovde vrlo brzo prilagoditi.”

Trad je stigao u Sjedinjene Države pre šest meseci. Smatra da ne može u potpunosti da se prilagodi dok ne bude tečno govorio engleski, što vredno pokušava da postigne u koledžu. Medjutim, on se adaptira i na druge načine.

“Pokušavam da napravim grilovani sir, neke kesadije i druge stvari, naučio sam nešto i pokušaću da to napravim kod kuće.”

Tradova sestra, 15-godišnja Lajla teško se prilagodjava na školu.

“Neki od njih pričaju sa mnom. ‘Mogu li da vidim tvoju kosu? Zašto nosiš hidžab?’ Nekada me vredjaju. ‘Ti si terorista.’ Ali ja ih ne slušam.”

“Teško je i njoj i meni jer kad slušamo vesti na televiziji - oni ne znaju istinu”, primećuje Mohamed.

Sirijskim izgbeglicama je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države na 120 dana u skladu sa novim uredbom predsednika Donalda Trampa.

“On misli da Sirijci kao narod mogu da budu teroriste. Možda svako može da bude, ali ne možete suditi o ljudima prema njihovoj nacionalnosti”, ističe Mohamed.

Medjutim, Mohamedova kritika predsednika Trampa se tu završava.

“To je Božja volja i ja sam srećan što je izabrao njega.”

Trad kaže da je do sada njegovo iskustvo u Sjedinjenim Državama bilo veoma različito od retorike Bele kuće.

“Veliki broj Amerikanaca nam želi dobrodošlicu i veoma su ljubazni prema nama i žele da nam pomognu.”

Cilj je da se ovakve vrste kontakata nastave i posle večere, u svim zajednicama gde izbeglice pokušavaju da se nasele - u nadi da će slaviti još mnogo rodjendana u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG