Linkovi

Večera sa Mogerini: Iduća godina važna za napredak regiona Z. Balkana


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini na neformalnom skupu sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, Brisel 18. decembar 2017.
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini na neformalnom skupu sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, Brisel 18. decembar 2017.

U Briselu je održan neformalni sastanak premijera zapadnobalkanskih država sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini. Tema skupa je aktuelna situacija u regionu i perspektive nastavka evropskih integracija Zapadnog Balkana u EU.

U ponedeljak uveče je održana radna večera na koju je šefica evropske diplomatije pozvala sve prve ljude vlada država regiona kako bi zajednički analizirali gdje je Zapadni Balkan danas i koliko bi mogao napredovati naredne godine, kada će predsjedavajuća EU biti Bugarska, živo zainteresirana za integraciju regiona u evropske strukture.

"To je radna večera, a cilj sastanka je jasan, razgovaraće o situaciji u regionu i posljednjim dogadjajima. Razgovaraće i o sljedećoj godini koja je vrlo važna za region. Znate da je EU ojačala angažman sa Zapadnim Balkanom, sa svim partnerima u regionu i u tom smislu se očekuje i jači angažman sa strane partnera. A sljedeća godina će biti vrlo važna za brži napredak regiona prema EU", rekla je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić.

Sa evropske strane se već za mart naredne godine najavljuje Strategija evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana, a sama Visoka predstavnica je uvjerena da više Unije na Balkanu garantuje jasnu opredjeljenost regiona evropskoj matici, a ne nekim drugim opcijama.

"Budućnost cijelog regiona jeste u EU, želimo da Z. Balkan saradjuje kao region, svaka od država ima svoje specifičnosti, ali sve one imaju jasan put ka članstvu. Zato nisam zabrinuta mogućim uticajem i prisustvom bilo kojeg drugog partnera u regionu, jer sam sama vidjela, kada je EU tamo, a tamo je sa svom svojom snagom, tada niko drugi nema snažniji uticaj od nas. Zato što je region Evropa, uz evropske granice, mi smo jedno, porodica, geografski i istorijski i kad smo i jedni i drugi principijelni, ničiji uticaj sa strane to ne može da poremeti", podseća visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da se razgovaralo o prošloj i idućoj godini.

"Mislim da je Federika Mogerini neko ko jako puno vremena i energije ulaže u Zapadni Balkan i neko ko je jako fer prema Srbiji, tako da smo kratko rekapitulirali 2017. godinu i govorili o početku 2018. godine", rekla je Brnabić.

Predstojeće bugarsko predsjedavanje je i inicijator posebnog evropskog samita planiranog za maj naredne godine, gdje će jedina tema biti integracija zapadnobalkanskih država u EU, slijedeći najavu predsjednika Evropske komisije, Žan-Kloda Junkera o 2025. godini kao vremenu do kada se očekuje da proširenje Unije na Zapadni Balkan sa obećanja predje u konkretne korake.

XS
SM
MD
LG