Linkovi

Vazdušni udar vojske SAD na kamp Al-Kaide u Siriji


Više od 100 boraca Al Kaide ubijeno je u američkom vazdušnom udaru na kamp za vojnu obuku u SIriji, izjavio je za Glas Amerike jedan neimenovani zvaničnik Pentagona. Bio je to poslednji veliki vojni udar na terorističku grupu izvršen za vreme predsednčkog mandata Baraka Obame.

Strateški bombarder B-52 gađao je kamp u četvrtak uveče po lokalnom vremenu. Lokacija se nalazi zapadno od Alepa u provinciji Idlib, ističe odbrambeni zvaničnik.

U kampu su ranije boravili pripadnici militantne grupe Džabat Fatal al-Šam, prethodno poznate kao Front al-Nusra, pre nego što je Al-Kaida počela da ga koristi za svoju osnovnu vojnu obuku.

“Več dve godine to je poznat kamp za obuku", dodao je zvaničnik. Prema njegovim informacijama, svi ekstremisti su bili u jednoj zgradi u vreme udara a u kampu nije bilo žena i dece. Udar se dogodio nekoliko sati pošto su dva američka bombardera ubila više od 80 boraca Islamske države u dva kampa jugozapadno od Sirtea u Libiji.

Govoreći svog poslednjeg punog dana na položaju sekretara za odbranu, Eš Karter je reporterima u Pentagonu izjavio da su među napadnutim borcima Islamske države bili i "ljudi iz stranih zemalja koji su aktivno planirali operacije protiv američkih saveznika u Evropi." On je dodao da ti napadi treba da služe kao podsetnik američkim neprijateljima da "dok svet ne prestaje sa svojim aktivnostima za vreme predaje vlasti u Vašingtonu, isto važi i za Sekretarijat za odbranu."

XS
SM
MD
LG