Linkovi

Vazdušna kampanja ključni deo strategije protiv ID


Pentagon je poslao Beloj kući preliminarni plan da porazi ekstremiste Islamske države u Iraku i Siriji 30 dana pošto je predsednik Donald Tramp zahtevao novu borbenu strategiju. Detalji tog izveštaja su klasifikovani kao tajni, ali neki funkcioneri Pentagona su saopštili da bi to potencijalno moglo da dovede do većeg vojnog angažmana Sjedinjenih Država u Siriji i nastavka tekuće strategije u Iraku. Vazdušna kampanja Sjedinjenih Država protiv ekstremista će, prema očekivanjima, ostati ključni deo te strategije.

Borbeni avioni sa nosača aviona USS Džordž H.W. Buš su izvršili prve američke vazdušne napade na ekstremiste Islamske države 2014. Dve godine i hiljadu napada kasnije, taj nosač aviona je ponovo centar američke ofanzive.

Zvaničnici mornarice navode da su vršili oko 16 napada dnevno od kako su došli i da koriste borbene avione F-18. Piloti, među kojima je i Skot Vels, na nosaču rade veliki broj sati dnevno…

“Mislim da je prošlo 12 dana što je najduži period non-stop letova bez dana pauze. “

Medjutim, misija je jasna…..

“Veoma smo ponosni i srećni što smo ovde da se borimo protiv ovih momaka”, kaže pilot Zak Haf.

Mornari rade do dugo u noć, njihova meta su ekstremisti Islamske države. I mada kapeten nosača aviona Vil Penington kaže da je operativni tempo savršen… tokom boravka u njegovoj kancelariji on je rekao za Glas Amerike da oni, ako je potrebno, mogu da urade i više.

“Stoga u smislu broja letova koje možemo da izvedemo u jednom danu ili količine tereta koji svaki avion nosi, sada nismo još dostigli svoj puni kapacitet.”

Jedna od prednosti razmeštanja nosača aviona u Sredozemnom moru je to što su neki potencijali Islamske države bliži nego što su u odnosu na kopnene baze u region. Nosač aviona takodje pomaže da se smanji borbeni teret drugi rodova oružanih snaga. Medjutim, kada se napadi vrše sa mora, saveznici u borbi su od suštinske važnosti.

“Naše rute idu preko Turske tako da moramo da imamo pristup severnoj Siriji i severnom Iraku dolaze iz Turske i moramo da imamo taj vazdušni prostor da bismo mogli da obavljamo zadatke”, ističe komandant borbene grupe nosača aviona Kenet Vajtsel.

Mornari imaju malu pauzu tokom pristajanja u jednoj luci u Grčkoj, spremajući se za nove napade iz Sredozemnog mora i kasnije možda iz Persijskog zaliva.

XS
SM
MD
LG