Linkovi

Kardinal brani papu na uskršnjoj službi


Istaknuti katolički sveštenik, kardinal Anđelo Sordano, u govoru pred desetinama hiljada vernika koji su se okupili u Rimu na Uskrs, branio je način na koji je papa Benedikt Šesnaesti postupao u skandalu povodom svešteničke pedofilije.

Kardinal je naglasio da papa i crkva ne bi trebalo da budu pod uticajem „beznačajnih glasina“ o skandalu. Anđelo Sordano, dekan Kardinalskog koledža, takođe je istakao papino „nepokolebljivo“ liderstvo i hrabrost u rešavanju krize. Sam Benedikt Šesnaesti nije pomenuo krizu u svom današnjem govoru „Urbi et orbi“, upućenom „gradu i svetu“, koji drži dva puta godišnje, ali je dotakao veći broj globalnih problema.

U svakom slučaju, biskupi u Belgiji i nemačkoj otvoreno kritikuju Vatikan što ne uspeva da izađe na kraj sa krizom i pomogne žrtvama seksualnog zlostavljanja. Irski nadbiskup Dijarmud Matin je prošle nedelje izjavio da je odgovor crkve na skandal „beznadežno neadekvatan“.

Hrišćani širom sveta inače danas slave Uskrs, praznik posvećen biblijskom uskrsnuću Isusa Hrista, trećeg dana od raspinjanja. Najsvetiji praznik hrišćasnkog kalendara ove godine istog dana slave i katolici i pravoslavci. Hiljade vernika su ovih dana prisustvovale službama u Svetoj zemlji. Zvona u jerusalimskoj Crkvi svetog Groba su označila početak službe koju je vodio latinski patrijarh Fuad Tval. U izveštajima iz Rusije se navodi da je uskršnjim službama u Moskvi i drugim ruskim gradovima prisustvovalo tri i po miliona vernika.

XS
SM
MD
LG