Linkovi

Vašington: Dvadesetak ultradesničara sačekale stotine protivnika rasizma


Kontra-demonstracije u Vašingtonu, 12. avgust 2018.
Kontra-demonstracije u Vašingtonu, 12. avgust 2018.

Miting nacionalista koji se zalažu za superiornost bele rase okupio je samo oko 20 učesnika u Vašingtonu, ali je podstakao kontra-proteste u kojima su učestvovale stotine ljudi. Skup ultradesničara organizovan je na godišnjicu rasnog nasilja u Šarlotsvilu.

Veliki broj policajaca razdvajao je dve strane, koje su se okupile na trgu Lafajet ispred Bele kuće. Posle oko dva sata i nekoliko govora, miting "Ujedinimo desnicu 2" završio se ranije kada je počela da pada kiša, a ultradesničari su u dva policijska kombija prevezeni nazad u Virdžiniju.

Učesnici mitinga "Ujedinimo desnicu"
Učesnici mitinga "Ujedinimo desnicu"

Mnogi od njih su krili lica iza zastava i marama i odbijali da razgovaraju sa novinarima.

Na čelu nacionalista bio je aktivista iz Virdžinije Džejson Kesler, koji je organizovao i miting prošle godine u Šarlotsvilu. Ultradesničare su po izlasku iz stanice podzemne železnice sačekali demonstranti koji su uzvikivali "stop mržnji", "nacisti idite kući" i "zaustavite ih".

Međutim, situacija u američkoj prestonici, iako povremeno napeta, bila je mnogo mirnija od uličnih tuča koje su pre godinu dana izbile u Šarlotsvilu, gde je poginula 32-ogodišnja Heder Hejer kada je jedan od ultradesničara automobilom uleteo među demonstrante.

Kontra-demonstranti u Vašingtonu
Kontra-demonstranti u Vašingtonu

Predsednik Donald Tram je prošle godine, posle nasilja u Šarlotsvilu, rekao da ima "veoma finih ljudi" na obe strane, što je izazvale brojne oštre kritike zbog izjednačavanja ultradesničarskih protesta, u kojima su učestvovali neonacisti i pripadnici Kju Kluks Klana sa kontra-demonstrantima.

Tramp je subotu na Tviteru osudio "sve vrste rasizma".

Kontra-demonstranti su u nedelju u Vašingtonu pevali, čitali poeziju i držali govore.

U Šarlotsvilu, stotine policajaca obezbeđivale su centar grada u subotu, dok je u tom delu bio obustavljen i saobraćaj. Pešacima je bilo dozvoljeno da prođu, ali na kontrolnim punktovima gde su im policajci pretresali torbe.

Policija obezbeđuje proteste u Šarlotsvilu, 11. avgust 2018.
Policija obezbeđuje proteste u Šarlotsvilu, 11. avgust 2018.

U subotu veče su protestovale i stotine studenata i aktivista, od kojih su neki oštro kritikovali jake policijske mere uz poruke da "policajci i Klan idu ruku uz ruku", godinu dana nakon što je policija bila kritikovana zato što nije uspela da spreči nasilje u Šarlotsvilu.

Uprkos manjim protestima, dan je protekao mirno, a bile su neosnovane i glasine da nacionalisti planiraju da se vrate u grad. Vlasti su uhapsile tri osobe, ali zbog manjih prestupa.

XS
SM
MD
LG