Linkovi

U fokusu imigracija i Bengazi


Američki Kongres
Američki Kongres

Američki Kongres nastaviće rad na reformi imigracije i još jednom se pozabaviti prošlogodišnjim terorističkim napadom na američki konzulat u Bengaziju

Pritisak na Senat da preispita zakone o imigraciji se povećava, posle prošlomesečnog obelodanjivanja dvostranačkog predloga zakonske reforme. Senatori bi ove nedelje mogli da odluče da li zakonski predlog obuhvata istomernu zaštitu homoseksualnih imigranata, čiji odnosi prema sadašnjem federalnom zakonu nisu priznati. Predsednik Barak Obama je prošle nedelje govorio u prilog sveobuhvatne imigracione reforme koja obuhvata i homoseksualce.

„LGBT zajednica bi trebalo da se tretira kao i svi drugi. Za mene, to je suštinsko jezgro principa iza naših osnivačkih dokumenata – ideja da smo svi stvoreni jednaki.“

Šta je problem? Gej Amerikanci ne mogu da budu pokrovitelji stranog bračnog partnera prilikom dobijanja dozvole za boravak i konačnog državljanstva. Dvonacionalni gej parovi koji su venčani, kao što su Amerikanka Heder Morgan i Španjolka Marija del Mar Verdugo, mogli bi da budu razdvojeni u bilo kom trenutku.

„Imamo tu kompletnu neizvesnost i ideju da bi Marija u svakom trenutku mogla da bude prisiljena da ode.“

Međutim, neki republikanski zakonodavci upozoravaju da prava homoseksualaca ne treba uključivati u imigracionu reformu, ističući da bi to moglo da ugrozi ceo zakonski predlog. Očekuje se da Senatski odbor za pravosuđe razmotri tu temu do kraja nedelje.

U međuvremenu, teroristički napad u kojem su poginula četiri Amerikanca – uključujući i ambasadora – u Bengaziju u Libiji, biće ponovo razmatran na pretresu Odbora za nadzor Predstavničkog doma. Republikanci kao što je Darel Ajsa, i dalje su nezadovoljni objašnjenjima koja je Obamina administracija dala o svojim akcijama pre i posle napada.

„U Libiji treba da delujemo sa najvećom dozom opreza.“

Predsednik Obama će se sutra sastati u Beloj kući sa južnokorejskom predsednicom Park Geun-hje. Do posete dolazi u vreme dramatičnog povećanja zategnutosti oko Severne Koreje i u jeku ponovnog procenjivanja američkog bezbednosnog položaja u azijsko-pacifičkom regionu.
XS
SM
MD
LG