Linkovi

Inovacije kao pomoć zemljama u razvoju


U Vašingtonu je nedavno otvorena izložba inovacija i pronalazaka koji bi mogli da pomognu ljudima u zemljama u razvoju.

Timovi sa 13 koledža širom Sjedinjenih Država prikazali su neke ideje – od prenosnih staklenih bašta i bezbednijih kontejnera za vakcine do betonskih ploča otpornih na zemljotrese.

Mnogi zemljoradnici u Istočnoj Africi ne mogu da uzgajaju useve cele godine zbog kišnih i sušnih perioda. Studenti sa Državnog univerziteta Pensilvanije konstruisali su male staklene bašte koje povećavaju prinose do 20 odsto. Članica tima, Arijana DeRius, kaže da se konstrukcija sastoji od PVC cevi i džakova za pirinač.

„Naš dizajn je jeftin, trajan, može da se proširuje i sagrađen je od svakodnevnog materijala, što smanjuje troškove i podstiče lokalnu privredu“, kaže Arijana.

Ovo je samo jedan od eksponata na izložbi Otvoreni umovi, održane pod pokroviteljstvom Nacionalnog udruženja univerzitetskih pronalazača i inovatora, koje svake godine odobrava sredstva za 50 studentskih pronalazačkih timova. Udruženje je 1995. godine osnovala Fondacija Lemelson. Njena direktorka, Kerol Dal, kaže da mladi pronalazači pomažu ljudima da se uzdignu iz siromaštva.

U zemljama u razvoju vidimo potencijal da naši pronalasci poboljšaju živote putem rešenja za osnovne potrebe – sanitarije, pijaću vodu i zdrave proizvode“, kaže Keropl Dal.

Jedan kontejner služi za bezbednije čuvanje vakcina. Standardne kutije od stiropora lako se lome pa se veliki broj vakcina u njima uništi u transportu. Studenti sa Univerziteta države Oklahome kažu da bi ih njihova sklopiva kutija bolje čuvala. Saravan Kumar ističe da se isti materijal koristi u izgradnji malih satelita.

Napravljene su od tankog izolacionog materijala, deset puta boljeg od stiropora i oko deset puta otpornijeg na udarce“, kaže Saravan.

A table od lakog betona mogle bi da zaštite kuće u Haitiju od zemljotresa. Student Univerziteta Notr dejm, Dastin Miks, objašnjava da su zidarski blokovi u toj zemlji lošeg kvaliteta i da bi gradnja sa ovakvim tablama bila jeftinija, trajnija i bezbednija.

Mnogo su kvalitetnije, zahvaljujući materijalu i procesu koji koristimo. Takođe su ojačane i mogu da izdrže zemljotrese“, kaže Dastin.

Izlagači na ovoj izložbi čvrsto se nadaju da će njihove inovacije pomoći onima kojima su najpotrebnije.
XS
SM
MD
LG