Linkovi

Vašington čeka Obamin poslednji govor o stanju unije


Vašington ove nedelje iščekuje poslednji govor o stanju unije predsednika Obame. Predsednik i republikanci u Kongresu razlikuju se u proceni proteklih sedam godina i sukobljavaju u pogledu toga šta bi Sjedinjene Države trebalo da urade nadalje.

“Amerika može da postigne sve.”

U subotu, predsednik Obama je nagovestio kakav će biti njegov predstojeći govor.

“Naše kompanije već 70 meseci otvaraju nova radna mesta, sa ukupno više od 14 miliona novozaposlenih. Uložili smo istorijske investicije u čistu energiju i pošli putem ka manjoj upotrebi uglja u budućnosti. Omogućili smo da 17 miliona Amerikanaca stekne zdravstveno osiguranje.”

“Sada treba da čujemo kako će predsednik Obama da pospeši kreativnost i inicijativu američkog naroda. Kao republikanci, želimo da osnažimo naš veliki narod i zemlju da se takmiče i pobede”, navodi republikanski senator Džon Hoven.

Republikanci već odbacuju ono što očekuju da će sutra čuti od predsednika Obame.

“Predsednik će govoriti o budućnosti i pokušati da predstavi ružičastu sliku koja ne postoji. Voleli bismo da čujemo koji je predsednikov stvaran plan da porazi Islamsku državu”, kaže republikanski senator Mič MeKonel,

“On će govoriti o budućnosti. Biće optimističan i spreman da preduzme akciju”, kaže Denis MekDonou, šef kabineta predsednika Obame. On je sa predsednikom radio na sastavljanju sutrašnjeg govora.

“On ne želi da ovo bude tradicionalni politički govor koji iznosi niz predloga. Imaćemo dosta politike tokom ove izborne godine. Predsednik želi da se pozabavi budućnošću ove zemlje i izazovima sa kojima se suočavamo.”

Odgovor republikanaca će izneti guvernerka Južne Karoline, Niki Hejli, Amerikanka indijskog porekla i zvezda u usponu Republikanske stranke, koju mnogi vide kao potencijalnog potpredsedničkog kandidata.

XS
SM
MD
LG