Linkovi

Ciklon razorio Vanuatu


Razaranje u ostrvskoj državi Vanuatu

Ciklon Pem, praćen vetrovima jačine 270 kilometara na sat, pogodio ostrvsku državu Vanuatu i iza sebe ostavio potpunu pustoš

Predsjednik Vanuatua, Boldvin Lonsdejl, zatražio je danas međunarodnu pomoć nakon što je razorni tropski ciklon pogodio tu ostrvsku državu.

Ciklon Pem, praćen vjetrovima jačine 270 kilometara na sat, uništio je cijela sela, rušio krovove i obarao dalekovode i drveće. Izvještaji o 44 žrtve nevremena još nisu potvrđeni, dok je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun rekao da se strahuje da je pričinjena šteta ogromna.

Komunikacije sa najteže pogođenim ostrvima u tom južnopacifičkom arhipelagu su i dalje u prekidu, zbog čega još nije moguće utvrditi obim razaranja. Zvaničnici kažu da bi ovo mogla da bude jedna od najgorih katastrofa u Tihom okeanu.

Humanitarne agencije nadaju se da će moći da počnu da dostavljaju pomoć sjutra, kada se očekuje otvaranje aerodrome u prestonici Port Vili. U međuvremenu, vlasti na Novom Zelandu se pripremaju za oluju koja bi trebalo da prođe sjeverno od te zemlje sutra i u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG